Návštěva

A: Tak jsme tady. Tady je záchod. Tady koupelna. Támhle kuchyň. Ložnice tady. Ani se nezouvejte. A nebo jo, víte co, venku sněžilo. Vodu. Dáte si? Mám studenou i teplou.

B: Ne, díky. A nebo jo. Dám. Studenou.

A: No vidíte, jako doma. Ale nešahejte mi na ty knížky. Nic proti, já to jen nemám rád. Když někdo šahá na moje věci. Ale to si neberte osobně, jen si je klidně prohlídněte. Jako z dálky myslim. To klidně.

B: Máte jich spousty.

A: Knížky to je moje. Když jsem se stěhoval, měl jsem krabici oblečení, krabici serepetiček vokolo a dvacet krabic knížek. Myslel jsem si, že se z toho bytu nedostanu. Zastavěnej knížkama vod podlahy ke stropu.

B: Četl jste je všechny?

A: Většinu... většinu ne. Nechávám si je na - na potom. Teď musím psát, ne číst. Ale dělá mi to dobře. Je vlastnit.

B: Jste sběratel.

A: Každej má něco. Někdo pohledy, někdo známky. Jinej zase plakáty. Měl jsem známýho a ten sbíral slony. Normálně figurky porcelánový. Vobludnej kabinet kuriozit měl. Všichni měli choboty nahoru. Prej pro štěstí, říkal. A přejelo ho auto před rokem. Toho známýho. Kolik musí mít člověk slonů s chobotama nahoru, aby měl štěstí?

B: Jak je ten byt velký?

A: Něco přes sto metrů čtverečních. A terasa. Je to velký, je to pěkný. Světlý, vokna na východ. Po ránu nejhezčí.

B: Topení?

A: Plynový. Spolehlivý. Teplo tu je.

B: Je tu pořád takové ticho?

A: Je. Oáza klidu. Výhled do dvora. Píšu s otevřeným oknem a slyším jen ptáky na střeše. Ráj na zemi.

B: Tak já bych to vzala.

A: Však mně bylo hned jasný, že se domluvíme. Byt je to krásnej a dávám to fakt levně. Pod cenou. Vlastně na tom prodělávám.

B: Proč ho teda chcete pronajmout?

A: Nechci tady bejt sám.

B: Počkejte... Cože?

A: Abyste mi rozuměla, slečno. Mně jde jenom vo jedno. Mít šťastnej život tady v mym tři plus káká. Já nic jinýho nepotřebuju. Nechci tady bejt sám. Potřebuju nějaký to vobejmutí vobčas. Podporu. Laskavý slovo.

B: Počkejte, to jste v tom inzerátu nepsal!

A: Psal, nepsal. No nepsal. Vy byste sem přišla? No asi nepřišla, žejo. A teď vás tu mám, tak co – líbí? Líbí, že jo? Byt krásnej - střešní vokna, dřevěný trámy, nová linka v kuchyni... Leštěný parkety.

B: Víte, to se asi nedomluvíme. Já nechci bydlet s váma.

A: Nechcete bydlet se mnou? Jak to tak snadno můžete říct? Vždyť mě vůbec neznáte! To je pro vás tak snadný! Tak snadný šmahem vodsoudit člověka na první pohled. Nezajímat se. Neptat se.

B odchází

A: Prej nechce bydlet. Se mnou! Ale byteček by se jí líbil, to ne že né! Bydlet jó, ale se mnou né.

B: Vy jste nás tu zamknul!

A: Hlavně že se vám líbí knížky. Kuchyňskou linku jsem koupil, abyste měla kde vařit! I digestoř, kdybyste něco připálila!

B: Odemkněte ty dveře! 

A: Dveře! Dveře taky nový! Bezpečnostní. Jen tak se sem někdo nevloupá. Nemusíte se tu bát.

B: Pusťte mě! Chci domů!

A: Ale tady jste doma! Tady jste v bezpečí. V bez-pe-čí! Nikam chodit nemusíte. 

B: Pusťte mě ven!

A: Ale kdepak ven. Kam byste chodila? Je už pozdě. Buďte doma. V našem společnym bytě. U nás!

B: Proboha!

A: Pojďte sem. Kam jdete? Nechoďte nikam. Sedněte si na naší společnou sedačku a poslouchejte mě. Podívejte! Mám pro vás i pantofle! Koupil jsem je včera. Univerzální velikost, pohodlný, měkký. Teplý! Vod podlahy je tu zima. Zkuste si je!

B: Nechte mě bejt! Nešahejte na mě. Nechte mě bejt!

A: Když si ty boty nesundáte sama, musim vám přece pomoct. Jste jako Popelka. Jestli vám ten střevíček bude... Stanete se mojí ženou.

B: Nechte mě napokoji! Odemkněte ty dveře a pusťte mě ven. 

A: Co pořád křičíte? Já mám rád ticho. Pokud spolu chceme bydlet, nesmíme na sebe křičet. Mám rád ticho. Potřebuju ho na psaní. 

B: Dobře. Takže tady bydlíme oba... Spolu. Dobře... Chápu! Jasný! A co klíče? Dáte mi naše spo-leč-ný klíče? Abych mohla jít nakoupit. A tak... Na poštu... A tak. Klíček vod schránky taky? A co jméno na schránce, budu mít?

A: Jméno na schránce?

B: Jasně. Kam by mi asi chodila pošta? Na starou adresu? A který poličky mi vyklidíte? Mám spousu věcí.

A: Jakto myslíte? Jak vyklidit?

B: Chci si sem přivézt celej svůj šatník. Když se ta televize šoupne do kouta a ten stolek posune támhle... Pomozte mi, no tak pomozte mi, ať to netahám sama! Tady stolek. A vidíte – hned se sem vejde moje piano.

A. Piano?

B: Piano. Hraju pořád. Cvičím. Když nehraju, tak si zpívám. Miluju hudbu. Miluju!

A: Já ale... já ale potřebuju na psaní klid. Já se jinak nesoustředím, když nemám ticho. Potřebuju klid. To nejde, tohle nejde.

B: Nesnáším ticho. Nemůžu bejt vůbec zticha. I ve spánku mluvím. Vlastně pořád mluvím. Ticho mě neléčí. Pořád bych si jen povídala. Miluju si povídat. Od rána do večera. A v noci taky!

A: No... ale.. to přece.. já.. nevím.. tohle přece. No tohle. A už to vypadalo... tak nadějně, já myslel. Že přece jenom. Možná sluchátka, kdybyste si na ten poslech? Hm?

B: Nepřichází v úvahu. Koupila jsem si skvělý repráky. Obrovský. Skvělej zvuk. Zvlášť u operních árií. Slyšíte každej tón hlasu. I ten nejvyšší.

A: V tom ale nic nenapíšu. Každý ráno přesně v osm padesát si musím sednout ke stolu a začít psát.

B: Budete se holt muset odstěhovat.

A: Cože já?

B: Vy jste tady ten, co dělá problémy. Mně vaše psaní určitě rušit nebude, ale vás ta moje hudba asi ano. Musíte se odstěhovat. Neříká se mi to snadno, přecejen už tady spolu chvíli bydlíme a tak nějak se známe, ale je vidět, že to neklape. Nemá to budoucnost. Já třeba od osmi do devíti ráno stepuju. Neříkala jsem, že kromě hudby miluju i tanec? Stepuju samozřejmě doma. Ty leštěný parkety jsou na to jako dělaný. A taky miluju vaření. Hlavně řízky. Já miluju klepat řízky. Celej byt se natřásá, vokna můžou vypadnout z rámů. Dělám ty nejtenčí a nejlepší řízky.

A: Ale to...

B: Jaký ale. Už jsme dohodnutý. Zujte si ty pantofle. No zujte si ty pantofle a támhle máte boty. No však víte, kde máte boty, ne? Tak. A kabát. Šálu, proboha, nezapomeňte si šálu, vždyť je venku ukrutná zima a vy teď nemáte kde bydlet...

Autor: Lenka Veverková | čtvrtek 13.11.2014 9:00 | karma článku: 33,00 | přečteno: 3406x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní

Lenka Veverková

Padající punčocháče

patří mezi typické holčičí problémy, které muži prostě nikdy nepochopí. Pominu-li transsexuály a travestity, málokterý chlap si dokáže představit ten pocit, když vám padají punčocháče. 

12.6.2015 v 8:38 | Karma: 29,76 | Přečteno: 3418x | Diskuse| Poezie a próza

Lenka Veverková

Nemáš u sebe náhodou...?

kapesník, tužku na oči, balzám na rty, pinzetu, propisku, lihovku, papír, nůžky, pilník, učebnici, pití, svačinu, zápisník, šátek, šálu, rukavice, vložky, tampón, dezinfekci, zubní nit, parfém, flashku, provázek, gaffu, lepidlo, žvýkačku, pravítko, slovník, svetr, svorku, lžičku, vidličku, příbor, kapesní nůž, igelitový pytlík, bonbón, něco sladkýho, prášek na bolení hlavy, deštník a nebo taky gumičku?

12.12.2014 v 9:30 | Karma: 29,54 | Přečteno: 5115x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

Ta malá babička, co prodává růže

Ta malá svraštělá babička, co postává u podchodu a chvěje se zimou. Ta malá vrásčitá chvějící se babička, jejíž oči na mě zeširoka hledí. A já se jim vyhýbám, seč můžu. U kotníku má igelitku naplněnou desítkami růží. V ruce drží jednu, zabalenou v papíře. Chvěje se. Růže i babička. I kdybych se jí snažila vyhnout, vykoukne na mě znenadání u hlavní pošty. Malá, nepřehlédnutelná babička, jež nemluví, neprosí, nenaléhá. Mlčky stojí a klepe se.

4.12.2014 v 16:45 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Poezie a próza

Lenka Veverková

V tramvaji č. 16

Od té doby, co nepracuju ve čtyřce bez ubrusů, jsem ztratila poměrně častý kontakt s hloupými a omezenými lidmi. Proto mě vždy o to více vyvede z míry situace, kdy někdo takový vstoupí do mé pravdoláskařské bubliny, v níž nikdo nevolí komunisty, nemá rád Dana Landu a všichni používají slova děkuju a prosím.

18.9.2014 v 17:30 | Karma: 36,41 | Přečteno: 6607x | Diskuse| Cestování

Lenka Veverková

Jak jsem se bála o svůj život

oproti svým kamarádkám si připadám jako hrdinka. Často mi s očima na vrch hlavy vypráví, jak se bály jít v noci domů temnou ulicí či nechodí večer do určitých částí města. Každého kolemjdoucího muže považují za vraha nebo násilníka, projíždějící auto jako schránku na únos. Jejich přítelové na ně čekají na tramvajových zastávkách nebo rovnou před vstupními dveřmi jejich domovů. Jejich rodiče jim volají, jestli dorazily v pořádku domů.

16.8.2014 v 8:28 | Karma: 22,82 | Přečteno: 2052x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

Dneska už se tomu jen směju

říkám vždy, když uplyne přibližne týden nebo pět let poté, co se mi stane nějaký trapas. Situace se nejdříve zdá hrozná tak, že bych nejraději schovala hlavu pod peřinu a nevylezla do té doby, než všichni zapomenou, že jsem kdy existovala. Po pár hodinách, když můj obličej již nevypadá jako popálenina 2. stupně, jsem schopná přestat se litovat a sebemrskačsky si celou historku přehrávat znovu a znovu. Když jsou rány mého sebevědomí zhojené, píšu na blog.

15.8.2014 v 18:20 | Karma: 25,34 | Přečteno: 2355x | Diskuse| Věda

Lenka Veverková

Výstupy na vrchol,

ať už v jakémkoli slova smyslu, jsou mou oblíbenou činností. Po cestě se potím, vzdychám a úpím. Vytrvale se dožaduji odpovědi na otázku "Kdy už?", trochu nadávám, ale zároveň se vše snažím brát s úsměvem a upínat své myšlenky na to, až tam konečně budu! Na vrcholu! A dám si za odměnu tatranku! A konečně svlažím své hrdlo studenou vodou nebo teplým čajem. Ať už tam jsme!

1.7.2014 v 9:26 | Karma: 14,57 | Přečteno: 812x | Diskuse| Cestování

Lenka Veverková

Jak jsme jely z Glasgow

Dlouhé cesty autobusem mi nikterak nevadí. V autobuse dělám mnoho činností, které bych doma nedělala, protože bych prostě, jak se tak říká, neměla čas. V autobuse si čtu. V autobuse koukám na filmy. V autobuse píšu.

30.6.2014 v 9:11 | Karma: 16,37 | Přečteno: 831x | Diskuse| Cestování

Lenka Veverková

To, že mám díru v botě,

zjistím vždy, až když začne pršet. V ten moment se mi ovšem ihned vybaví všechny ty dětské tábory, vlhko v holínkách i pod očima, začínající bolest v krku a nudle u nosu. Proč mi žádné boty nevydrží déle než jednu sezónu?

29.6.2014 v 14:11 | Karma: 20,37 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Ona

Lenka Veverková

Jak jsem chtěla jít k psycholožce

Na každýho to jednou padne. Smuténka a pocit, že dneska je to fakt na hovno a spáchat sebevraždu je jediný rozumný řešení. Někdo to řeší heslem ráno moudřejší večera a jde se prostě vyspat, jiný si nalije o trochu víc rumu do čaje. Někdo zavolá kamarádce a popláče si na rameni, jiný prostě nemá čas takové blbosti řešit. V moderní době je ale časté, že prostě jdete k psychologovi.

28.6.2014 v 12:10 | Karma: 39,59 | Přečteno: 11670x | Diskuse| Ona

Lenka Veverková

Jak jsem málem nejela na výlet

Vzhledem k tomu, že tento článek píšu již ve vlaku, můžeme si všichni zhluboka oddechnout a otřít pot z čela již u úvodních řádků. Pointa, nepointa, na svůj oblíbený film se koukáte stále dokola, i když už víte, jak dopadne. Nicméně, abych udržela jakési potenciální napětí, dosadila jsem do fejetonu detektivní zápletku a čtenáři se tak mohou po vzoru poručíka Colomba či majora Zemana ponořit do pátrání.

27.5.2014 v 12:40 | Karma: 13,10 | Přečteno: 1514x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

Když nemůžu usnout

vstanu z postele a vyndám baterku z tikajících hodin. Když nemůžu usnout, vstanu, v koupelně si natočím vodu do sklenice a vypiju ji. Když nemůžu usnout, zatáhnu závěsy na okně. Když nemůžu usnout, vypnu notebook, protože mě ruší tři žlutozelená miniaturní světýlka úsporného režimu. Vypnu i televizi, na které malý červený puntík svítí jako reflektor.

25.4.2014 v 10:50 | Karma: 18,19 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Ostatní

Lenka Veverková

Jak jsem spustila alarm

V poslední době se mi až příliš často stává, že chci schovat hlavu do písku, otočit se na podpatku a zmizet, nikdy se nevrátit a spálit po sobě mosty. Do bezvědomí se ztrapňuji až příliš často. Jsem pro každou legraci a nevadí mi být veselým kašpárkem pro pobavení vícečlenného kolektivu, ale čeho je moc, toho je občas příliš.

11.4.2014 v 12:20 | Karma: 16,46 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

Dál to nepojede

řekl řidič, vystoupil z autobusu a začal něco kutit venku. Ostatní cestující se po sobě vyděšeně koukali a začali vytahovat mobilní telefony, já si otevřela notebook, abych napsala tento článek.

4.2.2014 v 17:36 | Karma: 15,76 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Cestování

Lenka Veverková

... jen blbni!

zkazíš to všem! - tak se jmenuje výstava Romana Týce v pražské galerii Dvorac Sec Contemporary. Kromě koláží, objektů z drátěného výpletu či dveří nechybí ani pouťový autodrom.

31.1.2014 v 11:16 | Karma: 9,31 | Přečteno: 897x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy