Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Kineh

30. 4. 2008 3:57
Matriarchát

A.A., je-li otázka matriarchátu sporná, rozhodně není sporná otázka matrilinearity v (například) wolofských, sererských a snad i hauských panovnických rodech. Existence panovnic na afrockém kontinentě není výplodem fantazie, ale historicky doloženou skutečností.  Viz například

http://en.wikipedia.org/wiki/Jolof_Empire 

"ženy v ďolofské říši: Ženy ovlivňovaly vládu. Královna matka byla hlavou všech wolofských žen a měla velký vliv ve státní politice. Část vesnic v říši byla poddána přímo jí. Existovaly další náčelnice, jejichž  hlavním úkolem bylo souzení případů týkajících se žen. Ve státě Walo mohla žena aspirovat na úřad hlavy státu a vládnout mu (jak se také několikrát stalo, naposledy krátce před pádem státu v případě královny Ndatte Yalla). 

Bojovníci hauské královny Sarraoune vedli na konci 19. století válku proti Francouzům, královna Amina a královna Bakwa Turunku vládly v 16. stol.Zarii atd.

0 0
možnosti
AA

A.A.

19. 4. 2008 0:28
Ahoj

Teorie matriarchátu, kterou zde nastiňujete, je dnes již více či méně překonána. Skutečný matriarchát byl spíše o úctě k ženě jako k lidské bytosti, která jediná je schopná dávat nový život. Žena byla brána jako neoddělitelná součást společnosti a nebyla rozhodně žádnou vládkyní či vůdcem kmene. :-)

0 0
možnosti
H

halohalo

23. 3. 2008 9:48
Žena jako vícefunkční univerzální robot

do domácnosti je velmi vhodná. Některé jsou už předprogramované, ale mnohdy musí programátor z gauče dělat korekce přímo ve strojovém kodu programu. Sehnat dobře naprogramovanou a emancipací nezavirovanou ženu je čím dál větší problém. ;-D

0 0
možnosti
M

Mayya

23. 3. 2008 9:46
Afrika není monokulturní II

Manželství dívek do 18ti let je nejrozšířenější v jihovýchodní Asii. V Africe se čísla liší stát od státu: v Ghaně je průměrný věk žen při vstupu do manželství 21 let, v Botswaně 27, ale v Nigeru 19. Znásilnění se nevyskytuje ve všech zemích stejně často: v JAR celkem běžné, v Mali vzácné. Chybí mi údaj, ve kterých rozsáhlých oblastech stačí dívku znásilnit, aby bylo dosaženo sňatku? V rozsáhlých oblastech Sahelu je naopak pachatel znásilnění potrestán smrtí. Promořenost virem HIV je velmi vysoká ve střední a jižní Africe, relativně nízká v Africe severozápadní (Mauretánie má percentuálně méně nakažených, než Ukrajina). Není moudré mluvit o Africe, jako by šlo o jednotný stát sjednotnou kulturou. Asi jako bychom tvrdili, že kultura a postavení ženy je stejné na Sicílii, jako ve Švédsku, a že není rozdílu mezi Běloruskem a Švýcarskem.

0 0
možnosti
M

Mayya

23. 3. 2008 9:31
Afrika není monokulturní!!!

Primitivní život na africkém VENKOVĚ sice předurčuje tamní ženy, stejně jako muže (!) k těžké práci, ale otepi rozhodně neváží 100 kilogramů (viděla jsem je ;-);) ) a klacíky v ústech nejsou kvůli bolesti, ale na čištění zubů. Žižlají je i muži, dokonce i v době odpočinku. Neplatí, že všechny africké ženy nedostanou vzdělání (Zimbabwe má gramotnost kolem 90%) nebo příležitosti (mnoho africkýchstátů má ženy ve vládě i v soudnictví). Ne ve všech afrických zemích je známá ženská obřízka, a ne u všech etnik. Tam, kde se provádí, je provázena také riskantní mužskou obřízkou (JAR každoročně hlásí oběti na životech po mužské obřízce).

0 0
možnosti
JM

Hucul

22. 3. 2008 19:47
Nezapomnela jste...

... ze Islam dava muzi krome pece za ukol i zenu "umravnovat"? A to napomenutim, vykazanim z loze a bitim, v tomto poradi? Nehlede na to, ze hijab pro muze znamena zakryti od pupku ke kolenum, kdezto zena se musi zahalit cela, aby nahodou, hrisnice jedna, neprobudila touhu muzu? To uz je trochu min v pohode, ze?

0 0
možnosti
PZ

Tuřínek

22. 3. 2008 9:45
...

Nevědomost musí být někdy pořádná výhoda. když ta africká žena neví, že to jinde chodí jinak, aspoň jí to tolik neštve. Zatímco arebské ženy (samozřejmě jen některé) už přeci jen o "Západu" něco vědí...to je teprv to jejich postavení musí srát!!!

0 0
možnosti
JS

ikaika

22. 3. 2008 9:29
a zkusila jste

zvednout někdy 100kg a odnést je někam? jsou totiž limity lidského organizmu které ani feministická propaganda nezmění, ale když tomu věříte budiž, pak se ale nedivte že osel má větší cenu. Mimochodem za manželku mi na dovolené nabízeli 6 velbloudů, neprodal jsem - blbý kurz. Vzhůru k matriarchátu děvče

0 0
možnosti
JM

Hucul

22. 3. 2008 19:44
Re: a zkusila jste

Ja jsem zenska od pocitacu a 100 kg uzvednu a odnesu. Presneji 109 kg zive vahy. Zvednout a odhodit byla obcas moje jedina metoda sebeobrany pred prvnim pritelem. Ted mam mnohem lehciho, hezciho, vyssiho a mnohem hodnejsiho, ktery by mi neublizil ani slovem, ale obcas potrebuje transport z hospody do taxiku. Ma 75 kg. Takze tu nehlasejte limity zenskeho organismu.

0 0
možnosti
TS

boudicca

22. 3. 2008 4:55
Tohle vypadá jako převzatý text

Nebo minimálně většina textu (hrubým odhadem 80%). Navíc převzatý trochu bezmyšlenkovitě, bez vlastní invence, bez vlastního názoru. Možná by to bylo zajímavé na školní práci na téma Postavení žen v různých společnostech, ale jinak... Chcete-li být novinářkou, zkuste najít vlastní téma, nepřebírejte cizí texty a témata, které Vám nejsou blízká.

0 0
možnosti
LV

subaudition

22. 3. 2008 9:54
Re: Tohle vypadá jako převzatý text

Ono je to přesně jak říkáte... Byla to práce pro školu na téma postavení žen a já jen chtěla zkusit co na to řeknou ostatní.:-)

0 0
možnosti
PO

POToole

22. 3. 2008 3:04
Podstatu jste vystihla,

ale to rozdeleni je velmi zjednodusene. Afrika, muslimove, zapadni svet... Rozdelila bych to bud podle svetadilu nebo podle nabozenstvi nebo podle politickeho systemu, takhle to pusobi trochu zmatene a neuplne...

A pro uplnost bych dodala, ze podobne jako zeny i muzi jsou vystavovani ruznym tlakum a ocekavanim v ruznych spolecnostech. To by bylo take zajimave porovnat!

Hodne zdaru!:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy