Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Filmy, které mě v poslední době zaujaly

Filmy, o kterých budu dnes psát, nejsou žádnými nováčky v kině. Insipiraci na "tak na co se dnes kouknu" beru všude - v časopisech, na internetu, v domácí videotéce... Tady je přehled osmii filmů, které jsem viděla v poslední době a neměli byste si je nechat ujít. Tedy pokud jste je už neviděli.

Klass.

1. Klass, Estonsko (2007) (CSFD.cz)

Estonské filmy moc neznám, jejich kinematografie je mi velmi vzdálená, avšak toto drama z prostředí jedné estonské školy mě zcela pohltilo. Film vypráví příběh, jenž se odehrává v jednom jediném týdnu uzavřenému Joosepovi, kterého si ostatní spolužáci vybrali jako oběť pro jejich žertování, které však rychle přeroste v nesnesitelnou šikanu. Strkání do dívčích sprch je to nejmenší. Dále následuje kopání, facky a pěsti, vytrvalé ztrapňování před ostatními, ničení oblečení, urážky... Nikdo se neozve, aby to oznámil učitelům, všichni drží partu a bojují o uznání. Když už to jeden student nevydrží a Joosepa se zastane, skončí zcela stejně. I jeho dívka, která by mu měla být oporou, se zalekne vlivu celé třídy a rozejde se s ním. Pro dva šikanované, kteří nemají nikoho jiného než sebe, nastává složitá situace: Jak vyřešit tenhle problém? Konec je více než překvapivý, mrazilo mě po celém těle a nejvíc mě překvapilo, kam až brutalita může dospět bez toho, aby kdokoli jen něco udělal. Jo, já bych byla první práskač, kterej by šel za učitelkou. Ale aspoň by to nedošlo takhle do extrémů.

A navíc jako bonus pro nedočkavce... Celý film je možno vidět v estonském znění s anglickými titulkami na YouTube. (Další díly vidíte v panelu napravo.)

2. Super Size Me, USA (2004) (CSFD.cz)

Netypický dokumentární film o tom, jak jsou všechny MacDonaldy, KáeFCé a podobné mňamky nezdravé. Vlastně spíše škodlivé. Jednoho dne se dvě dívky v Americe rozhodly, že za jejich nadměrnou tloušťku může MacDonald tím, že neoznamuje, že jejich jídlo způsobuje faldíky na břiše. Režíséra dokumentu Morgana tato zpráva velmi zaujala a rozhodl se vyzkoušet, jaký bude měsíc s Happy Mealy, Big Macy a hranolkami. Celý měsíc nejedl nic jiného než cukry, tuky a kuřecí maso z "Veselých jídel". Pravidla byla následující: Po dobu jednoho měsíce musí každý den sníst 3 jídla (snídaně, oběd, večeře) z Meka, když se ho navíc zeptají, jestli chce velikost "Super Size" (všechno maximálně velké - cola má 2l), musí souhlasit. Je opravdu šokující pozorovat, jak se velikosti jídel u Meka měnily. Dříve byla základní porce hranolek o velikosti dnešní dětské. Velký nápoj měl dřív jen 0,5l. To je dnes malá velikost.

Film otevírá spoustu dalších otázek. Proč je stravování ve školách tak nezdravé? Proč se věnuje tak málo pozornosti tělesné výchově? Proč americké děti poznají, kdo je klaun z Meka, ale nepoznají Ježíše Krista? Když se o dokumentu začalo mluvit, vytvořil MacDonald speciální sérii ultra zdravých salátů (s extra tučnou omáčkou samozřejmě), aby ukázal, že i když jíte u Meka, můžete být zdraví. Hned ale doplnil nabídku o extra tučný sendvič McGriddle, který má víc cukru než balík koláčů. Za měsíc si Morgan skoro zničil svá játra, měl potíže s dýcháním, byl náladový, stloust 11 kilogramů a snědl denně 0,4kg cukru. Neskutečné!

Po tomto dokumentu vás musí přejít chuť na jakékoli rychlé občerstvení. Celou dobu jsem jen kroutila hlavou a říkala si: "To je strašné, to je strašné!" Ještě, že u MacDonaldu nejím.

3. Ztraceno v překladu, USA / Japonsko (2003) (CSFD.cz)

Ztraceno v překladu je drama o tom, jak se cítíte sami v cizím prostředí. Hledání spřízněné duše, svého vlastního já... a navíc loučení, když už tu spřízněnou duši najdete. V hlavních rolích skvělý Bill Murray a krásná Scarlett Johansson. Nedávno tento snímek odvysílala čt2, takže po dlouhé době jsem zapla televizi a viděla skvělý film, u kterého jsem sice čekala trochu lepší konec, ale přesto mě nezklamal. Všechno okořeněnou skvělým vtipem, lehkou ironií a líbačkou na konci!

4. Babel, USA (2006) (CSFD.cz)

Alejandro González Iñárritu je můj oblíbený režisér (Amores Perros, 21 gramů) a ani tímto snímkem mě nezklamal. Je pro něj typické zasadit do filmu tři (nebo i více) příběhů a ty vzájemně propojovat a ukazovat jejich protiklady. Vzájemně spolu nesouvisí, ale když se podíváte lépe najdete spoustu věcí, které mají podobné. Babel ukazuje pohled na dva Američany na dovolené v Maroku (Brad Pitt, Cate Blanchett), na chůvu jejich dvou dětí, která se potřebuje dostavit na svatbu svého příbuzného, na syny marockého pastevce, kteří si v nepravé chvíli dokazovali svou sílu a odvahu. A také na hluchoněmou mladičkou Japonku toužící po lásce. Příběhy, které se prolínají a jeden s nimi skoro nesouvisí vás zanesou do jiného světa. Na začátku budete možná chvíli tápat, proč zrovna zde se režisér rozhodl pro radikální střih a navázání dalšího příběhu, ale ke konci vás čeká procitnutí a pochopení.

5. Lolita, USA / VB (1962) (CSFD.cz)

Filmová adaptace slavného stejnojmenného románu Vladimíra Nabokova byla natočena roku 1962 Stanleym Kubrickem (Mechanický pomeranč, Osvícení, Spalující touha). Evropský emigrant Humbert se po příjezdu do města nastěhuje k bohaté paničce, kterou si vezme za ženu jen proto, aby mohl být po bohu její mladé dcery, která Humberta stále provokuje. 152 minutový film vás zavede do duše Humberta, který se potácí mezi úžasným vzplanutím, posedlostí, láskou, unaveností, zklamáním... Všechny pocity jsou zahrány tak neuvěřitelně skvěle...

6. Kurz negativního myšlení, Norsko (2006) (CSFD.cz)

Mám ráda severské filmy, severskou hudbu a seversou literaturu. A kvůli tomuhle filmu se chci začít učit norsky. A když vás k něčemu film ponoukne, nebo vám dodá důvod k zamyšlení, je jasné, že je kvalitní. Nebo dokonce zásadní. A Kurz negativního myšlení určitě je. Film vypráví o skupině postižených, kterou vede abnormálně optimistická psycholožka, která se spolu s pytlíkem na špatná slovíčka snaží docílit lepšího, pozitivnějšího myšlení. Celá tato skupinka přijede povbudit trudomyslného vozíčkáře Geirra, kterému se hroutí svět i manželství. Ten pochopitelně nemá o nic takového zájem. Raději by seděl ve svém tmavězeleném pokoji a koukal na válečné filmy. Když ho však celá skupinka donutí sedět dole v obýváku a poslouchat optimistické žvásty, nevydrží to a ukáže jim svůj styl léčby. Alkohol, kouření "Sereme na všechny!". Ve filmu se ukáže spousta charakterových vlastností, spousta lidských osudů. Celá temná, hořká atmosféra je zpříjemněna břitkým humorem, hláškami a neuvěřitelnými scénkami. Tento snímek možná není určen pro každého, ale já si v něm libovala.

7. Zápisník jedné lásky, USA (2004) (CSFD.cz)

Trocha romantiky občas neuškodí a i když je tenhle film sladký jako cukrová vata se šlehačkou, vykouzlilo mi to úsměv na tváři. Konec je jasný už od začátku, film ničím nepřekvapí, ale pávě jeho nálada vám udělá radost, když pořád sledujete dramata z pohnutých životů. Láska bohatší slečny a chudého pracanta je narušena rodiči, kteří chtějí aby slečna měla za manžela někoho vhodnějšího. Stovky zamilovaných dopisů skončí v koši, ale náhle se shledají znovu... a zůstanou spolu až do smrti. No není to krása? Spíš kýč, ale hrozně krásnej. :-))

8. Taxidermia, Maďarsko / Rakousko / Francie (2006) (CSFD.cz)

Prasácký film pro všechny úchyláky. Taxidermia je šokující, odpudivá záležitost plná zvratků, přejídání, sexu se zbytky zvířat, ožírání kočkama... pokud máte silný žaludek, silné nervy a trošku zkažený smysl pro humor určitě je to film pro vás. Film ukazuje příběhy - děd, otec a syn... každý prožil svůj život jinak, přžesto svým způsobem velmi nezvykle a nechutně. Děd s neskutečnou chutí po uspokojeních svých představ, otec mistr v přejídání a následném zvracení, syn - vycpávač zvířat. "Pojmenovali po mě techniku zvracení." co víc k tomu říct.

Autor: Lenka Veverková | čtvrtek 17.7.2008 13:29 | karma článku: 8,61 | přečteno: 4808x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy