Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Iveta Fabešová z IF Café: Cukrařina je profese jako každá jiná

23. 09. 2014 9:34:07
Pistáciový mousse, pannacotta, madlenky, tuiles, makaronky, millefeuille, croissanty s vanilkovým krémem, tartaletky... to je jen výběr z dezertů, které nabízí Iveta Fabešová ve své cukrárně IF Café. Mnoho z nich bych kvůli mé francouzštině, jež je už dobrých pár let stále na úrovni začátečníka, ani nedokázala správně vyslovit, ale ochutnat bych chtěla všechny. Iveta je neuvěřitelně aktivní. Vydala už čtyři kuchařky, zúčastnila se kuchařské soutěže Na nože, pořádala videokurzy pečení, před půl rokem otevřela cukrárnu, před několika týdny porodila své první dítě.
 Tomáš Krist MaFra

Jak jste dokázala posunout svůj sen mít svou vlastní cukrárnu, kavárnu do reality? Bylo těžké odejít z kanceláře a dát se do vlastního podnikání?

_tom9210.jpg

Dodnes si pamatuji ten strach, když jsem podávala výpověď a nebylo vůbec jisté, jestli se pečením dortů uživím. Opouštěla jsem teplé křeslo v kanceláři a vstupovala do neznáma. Jenže když neriskujete, nic nezískáte. Cesta k vlastní cukrárně trvala a nebylo to hned, ale věřím, že když člověk ví, jaký je jeho cíl a vytrvá, tak se to podaří. Myslím, že v myšlence, že když si člověk něco opravdu přeje, pak se spojí celý vesmír a přání mu splní, je hluboká pravda. Ale to neznamená, že sedíte na zadku a čekáte.

Jaké byly začátky? Bylo těžké získat si stálé zákazníky?

Pořád jsme ještě na začátku, takže si ještě netroufám hodnotit jak si vedeme. Zákazníci se k nám vrací a to nám dokazuje, že cesta, kterou jdeme je správná. Samozřejmě se ale snažíme pořád zlepšovat, sledovat nové trendy jak z prostředí kaváren, tak v cukrařině.

_tom9259.jpg

Kde berete inspiraci pro své francouzské recepty? Čím vás Francie nejvíce imponuje a proč jste se rozhodla založit kavárnu právě ve francouzském stylu?
Sleduji, co se děje na poli francouzské cukrařiny a které cukrárny vládnou v Paříži. Momentálně jsou mou největší inspirací Christophe Michalak a L'Éclair de génie. Jejich výrobky jsou jednoduché, ale v té jednoduchosti je naprostá dokonalost. Podle mého je francouzská cukrařina na nejvyšší úrovni a mám ji ráda pro její eleganci, jednoduchost a lehkost.

Je zde stále nějaký recept, který se vám nepodařilo pokořit? Pouštíte se do nových receptů nebo jste věrná své jisté klasice?
Cukrařina je profese jako každá jiná a i tady se musíte specializovat, nejde dělat vše. Nemůžu být nejlepší ve zdobení dortů a zároveň být špičkový chocolatier. Obor je neskutečně široký a jeden človek prostě nemůže umět všechno. Do nových receptů se pouštím velmi ráda, protože když už dokonale ovládnete základy, otevře se vám svět neskutečných možností. Poté si můžete si hrát a zkoušet nové věci.

_tom9200.jpg

Zbývá vám ještě čas a chuť péct něco doma pro rodinu? Pečete doma pravidelně, aby každou neděli byl na stole koláč?
Můj muž by byl za to asi rád, ale nezbývá mi na to čas a energie. Mám však výhodu, že si mohu pro koláč zajít do cukrárny (smích). Myslím, že nejoblíbenější v rodině je bábovka, na kterou má můj muž vysoké nároky. Musí být na povrchu správně křupavá a uvnitř vláčná.

Jíte sladkosti každý den nebo už občas nemůžete sladké ani vidět?
Myslím, že platí všeho s mírou. Nejsem zastáncem jakýchkoliv diet, prostě jíst zdravě a s mírou. Sladké jím minimálně. Když celý den cítíte sladkou vůni, tak už pak na samotný koláč nemáte chuť.

rozhovor jsem původně napsala pro časopis Cinnamon

Autor: Lenka Veverková | úterý 23.9.2014 9:34 | karma článku: 12.27 | přečteno: 2150x

Další články blogera

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma článku: 8.46 | Přečteno: 399 | Diskuse

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma článku: 9.76 | Přečteno: 370 | Diskuse

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 797 | Diskuse

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 440 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jaroslava Indrová

Zdravá závislost

Jsem kačer. Ne ten s latinským názvem Anas platyrhynchos, ale ten s názvem anglickým cacher. Možná si klepete něčím na hlavu, ale zadržte... Nejsem cvok, jen příslušník obrovského celosvětového společenství.

28.4.2017 v 17:29 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 204 | Diskuse

Martin Králíček

Napětí na Hradě

Zprávy z domova jsou většinou bez napětí. Zvlášť v některých hodně sledovaných lokalitách jako by se vůbec nic nedělo . Chce to velkou práci, aby se něco našlo. Ale ne, že se občas něco neproflákne.

28.4.2017 v 9:35 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jitka Štanclová

Tak se koukej připravit, ať si to pořádně užijeme!

A já stála jako solný sloup, s rozepnutými kalhotami na půl žerdi a do odjezdu autobusu zbývalo necelých pět minut!

27.4.2017 v 14:19 | Karma článku: 18.80 | Přečteno: 753 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Společnost: O singl životě a nešťastných vztazích

Když někdo jde do singl života, myslí si, že se vyhne problémům, které mají lidé v manželství. Mnoho mladých manželství se rozvádí s mnoha příčin, ale jedna z nich nejvážnější: nedostatek lásky, sounáležitosti a odpovědnosti.

26.4.2017 v 16:38 | Karma článku: 18.11 | Přečteno: 1078 | Diskuse

Veronika Horáčková

Týden 16: Miro Žbiro, Bystřice a pirohy

Na rodinný výlet do Bratislavy jsme měli jet už loni, ale tehdy babička dostala cestovní horečku, která skončila vodou na plicích. Tentokrát naše výprava proběhla v pořádku, pominu-li, že se babička málem zadusila kostkami ledu.

26.4.2017 v 15:56 | Karma článku: 7.61 | Přečteno: 170 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4179

Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy





TOPlist

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.