Když nemůžu usnout

25. 04. 2014 10:50:35
vstanu z postele a vyndám baterku z tikajících hodin. Když nemůžu usnout, vstanu, v koupelně si natočím vodu do sklenice a vypiju ji. Když nemůžu usnout, zatáhnu závěsy na okně. Když nemůžu usnout, vypnu notebook, protože mě ruší tři žlutozelená miniaturní světýlka úsporného režimu. Vypnu i televizi, na které malý červený puntík svítí jako reflektor.

LV

Když nemůžu usnout, několikrát se převalím, z pravého boku na levý, z levého na pravý, z pravého na záda, na zádech ale nikdy nesunu, převalím se na břicho, na břichu taky nikdy neusnu, co mě to proboha napadlo - spát na břichu?, převalím se znovu na bok. Srovnám si polštáře. Vyhodím všechny polštáře. Vezmu si jeden polštár. Není mi moc vedro? Možná za to může ta deka. Když nemůžu usnout, odkryji se, přikryji se více, přikryji se na půl, přikryji se až přes obličej, ale nemůžu dýchat, odkryji se a přehodím si nohy přes peřinu. Když nemůžu usnout, vstanu a obleču si teplé ponožky. Sundám si jednu ponožku, ale nesouměrnost mě příliš drásá, sundám si tedy i druhou.

Když nemůžu usnout, vstanu a namažu si obličej krémem. Namažu si i ruce, když už tak už. Když nemůžu usnout, rozsvítím telefon, světlo mě oslepí a poté si s přimhouřenýma očima prohlížím fotky na instagramu. Když nemůžu usnout, podívám se na facebook. Podívám se i na email, podívám se i na blog, podívám se na... Kolik je proboha hodin? Když nemůžu usnout, počítám, kolik hodin mohu ještě spát, než mi zazvoní budík. Už jenom tolik? Kdybych teď usnula, mohla bych spát ještě... Ale já nemůžu usnout!

Když nemůžu usnout, přemýšlím, že bych si dala mléko s medem, prý to pomáhá, ale já mléko nepiju, protože si myslím, že zahleňuje. Uspává i mandlové mléko? Uspává i ovesné mléko? Uspává i rýžové mléko? Kokosové? Když nemůžu usnout, přemýšlím o tom. Makové by mohlo zabrat...

Když nemůžu usnout, uvažuju, co si dám ráno k snídani. Na co asi budu mít chuť? Dám si tohle či tamto? Dostanu hlad. Když nemůžu usnout a kručí mi v břiše, mám pocit, že neusnu, dokud se nenajím. Když nemůžu usnout, vstanu a podívám se do lednice. Zase ji zavřu a jdu zpátky do pokoje. Na noc se jíst nemá. Když nemůžu usnout, sbíhají se mi sliny.

Mám v hlavě tolik, tolik, tolik věcí, a proto nemůžu usnout. Snažím se je vytěsnit. Nemyslet na ně. Nemyslet na hádku s kamarádem, učitele, co mě ponížil při hodině, svou mámu, špatný vztah s otcem nebo vztah s přítelem, do kterého se mi promítá můj vztah s otcem. Když nemůžu usnout, snažím se myslet pozitivně. Představuju si poníky, koťátka, štěňátka, duhu a rozkvetlé třešně. Když nemůžu usnout, představuju si, že bydlím v hezkém bytě a peču koláč, všude visí obrázky a můj muž za chvíli přijde z práce. Když nemůžu usnout, fňukám, že takový život, jaký si představuju nemám a nikdy mít nebudu.

Když nemůžu usnout, vstanu a jdu na záchod. Podívám se taky do zrcadla a učešu si vlasy. Když nemůžu usnout, vypláznu na sebe do zrcadla jazyk a jdu si zase lehnout. V posteli koukám do stropu. Je taková tma, že strop ani nevidím, ale tuším, kde je. Když nemůžu usnout, přemýšlím, co musím zítra udělat. Zakážu si přemýšlet nad takovými věcmi. Měla bych myslet na něco hezkého. Duha. Poníci. Koláč. Už skoro brečím.

Když nemůžu usnout, nadávám si, že netrávím čas smysluplně. Za tuhle dobu bych mohla stihnout tolik věcí. Místo toho se tady převaluju a ráno nebudu moct vstát. Vstanu pozdě a budu si vyčítat, že jsem zabila ráno. Když nemůžu usnout, nevstanu a nezačnu psát článek na blog. To udělám až ráno. Až se vyspím.

Autor: Lenka Veverková | pátek 25.4.2014 10:50 | karma článku: 18.19 | přečteno: 1451x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 373 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 294 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3976

Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy





TOPlist

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...