Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sušienkovo: Chrumkajme fajnotky všetci!

Zbystří ihned váš pes, jak uslyší zašustění obalu od sušenek? Vydržíte jeho prosebné pohledy a sami si pochutnáváte či nakonec podlehnete tekoucím slinám a dáte mu kousek, přestože víte, že to pro něj není zdravé? A nebo mu upečete sušenky pro psy? Tenhle nápad už dostali Matej (25) a Alie (22) ze Slovenska, kteří pod názvem Sušienkovo pečou každý víkend poctivé psí sušenky a v pondělí je posílají poštou z Prahy po celém Česku i Slovensku. Česko-slovensky probíhal i tento rozhovor.

sušienkovo

Jste ze Slovenska, ale sušenky posíláte z Prahy. Jak si to vysvětlit?

Obaja sme zo Slovenska, avšak každý z iného kraja, možno práve to bolo impulzom prečo odísť z domu a začat žiť niekde spoločne. Obaja milujeme Prahu, preto sme si nevedeli predstaviť lepšie miesto pre štart nášho spoločného života.

Jak jste se dostali k nápadu začít péct sušenky právě pro psy?

Nápad vznikol jedného večera, kedy Alie piekla pre nás dva lahodné čoko-cookies. Sedeli sme, chrumkali a Suši naprázdno prežúvala a tiekla jej slinka. Vtedy nás napadlo, prečo nezačať piecť podobné dobrôtky aj pre ňu? Prečo si my doprajeme každú nedeľu dezert a ona chuderka nedostane nič? Slovo dalo slovo a nápad bol na svete! Povedali sme si, že niečo také tu chýba a bude po tom dopyt. Ak ľudia vyhľadávajú alternatívnejšie cesty a možnosti stravovania pre samých seba, budú niečo take hľadať aj pre svojich miláčikov. Chrumkajme fajnotky všetci!

Jak se vaše psí sušenky liší od těch běžně dostupných ve zverimexech?

Sú bez akýchkoľvek konzervantov, umelých prísad, stabilizátorov, soli, cukrov, dochucovadiel a iných blbostí, ktoré umelo zvyšujú cenu na úkor kvality. Suroviny berieme od lokálnych výrobcov a farmárov, väčšina z nich je dokonca v BIO kvalite.

Zdá se vám, že je nabízený sortiment psích sušenek v obchodech omezený? Nakupovali jste dříve pamlsky pro psy v obchodech?

Sortiment v obchodoch je podľa nás skôr neobmedzený. Dajú sa nájsť produkty od výmyslu sveta, ľudia pre svojich miláčikov kúpia prvé aj posledné. Dopyt po tom určite je, inak by ponuka nebola taká pestrá. Ťažko povedať, či sú všetky nezdravé, najdú sa aj kvalitné. Všetko je to otázka ceny a poctivosti daného výrobcu. Nekvalitné obsahuju mnoho látok, ktoré psí organizmus nedokáže stráviť, alebo trávi horšie a to pri dlhodobom užívaní vedie k problémom - napríklad aj k zbytočnému skracovaniu života psíka, okrem iného. Dávnejšie, ale iba chvíľu, sme kupovali z obchodu pamlsky aj my, no neboli sme spokojní. Preto sme sa v tom začali viac vŕtať, až vzniklo Sušienkovo.

Když si čtu složení vašich sušenek, napadá mě: čím se liší od těch pro lidi? Mohou je jíst i páníčkové? Ochutnáváte sušenky vy sami?

Môžu a niektorí aj jedia. Pečieme to z potravín, z ktorých si bežne pečieme a varíme doma aj my, vy. Samozrejme nechutí to tak, ako sme zvyknutí, keďže do týchto Sušienok nepridávame žiadne korenie, soľ, ani cukor. Ide o čistú chuť daných surovín, navyše je tam vyšší obsah tuku čo nemusi byť ľuďom zrovna po chuti :). Maliniaky sú veľmi obľúbené, tie si pochvaľujú aj majitelia chlpáčov :). Sušienky ochutnávame aj my sami, no najväčšou kritičkou v ochutnávaní je naša Suši.

Jsou sušenky jen za odměnu nebo mohou plně nahradit krmivo? Kolik by jich měl pes za den maximálně sníst?

Rozhodne iba za odmenu, alebo pri cvičení, sú skvelou motiváciou. Nesnažíme sa nahradiť plnohodnotné krmivo, receptúra by musela byť omnoho komplexnejšia a musela by obsahovať viac prvkov a vitamínov, aby na základe nej dokázal psík celý deň fungovať. Odporúčaná denná dávka záleží od plemena a veľkosti apetitu, no maximálne tak 5-15 kusov, je to naozaj individuálne, všetko s mierou.

Jaký druh vašich psích sušenek je mezi vašimi zákazníky nejvíce oblíben? Který má nejradši vaše Suši?

Obľúbených máme viac, sú to Losie bobky, Bajúzky, Kuracinky, alebo už vyššie spomínané Maliniaky. Suši si nevyberá, chutia jej všetky.

Mohou jíst tyto psí sušenky například i kočky? Chcete připravovat něco i speciálně pro ně nebo se budete věnovat jen psům?

Mačky určite nie, tie sú čisté mäsožravce, nedokázali by to stráviť a mohlo by im to zdravotne uškodiť. Budeme sa držať iba psov, do blízkej ani ďalekej budúcnosti neplánujeme pridávať iné druhy zvierat než psov.

V nabídce je několik druhů bezlepkových sušenek. Přibývá psů s alergií na lepek? Je na trhu dostatečné množství bezlepkových krmiv?

Bezlepkové máme zatiaľ iba jedny - chutia ako cukrová vata, ale v chrumkavejšej forme. Od nového roka plánujeme spustiť Sušienkovo v novej verzii, kde budú nové, vylepšené recepty. Pridáme možnosť zvoliť si, či majú majitelia záujem o ryžovú, jahlovú alebo špaldovú múku. Alergie u zvierat sú rôzne, je to podobne ako u ľudí. Niektorí psi nevedia stráviť lepok, niektorí ryžu. Každý pes je špecifický. Plánujeme pridať aj nové druhy mäsa, ktoré sa používajú pri liečbe psích alergií napr. na kuracie alebo hovadzie mäso, prípadne ryby. Radi by sme sa špecializovali aj na takéto ojedinelejšie prípady, keďže vo zverimexoch takáto ponuka príliš široká nie je.

Jestliže jsou sušenky jen za odměnu, čím tedy krmíte vašeho psa? Jaké značky psích krmiv doporučujete?

Suši kŕmime Brit-carom, sme s ním veľmi spokojní. Je to taktiež český výrobca. Veríme, že jedného dňa budeme rovnako uspešní a globalní ako oni :). Mnohí veterinári chvália, Royal Canin alebo Hills. Skôr ako na výrobcu treba vždy pozerať na zloženie. Veľa výrobcov pridáva zemiaky a podobné hlúposti a vo všeobecnosti by malo platit, že čím drahšie - tým lepšie, neplatí to ale vždy. Čo sa týka krmiva dostupného v Čechách a na Slovensku, je to aspoň aká-taká záruka, že má krmivo kvalitnejšie zloženie.

Co vás živí kromě pečení psích sušenek?

Momentálne rozbiehame náš druhý projekt, ktorý má veľmi príznačný názov, Deconarnia. Je to projekt, ktorý má podporiť domácu výrobu všetkých šikovných truhlářov/stolárov tu v Čechách, ale aj na Slovensku. Matej má na svedomí celú myšlienku, spolu s dizajnom, rovnako ako to bolo aj u Sušienkova, popritom všetkom sa stíha venovať nám a svojej práci, ktorá ho veľmi baví – je webdesigner a občasný fotograf. Alie je veľká milovníčka dobrého jedla, ale aj fotografie a má na starosti komunikáciu v oboch projektoch Deconarnia a Sušienkovo (od pečenia až po balenie). K tomu všetkému sa stíha venovať ešte aj chodu celej našej rodiny a vymýšľaniu dobrotok.

Psí sušenky můžete objednávat na ahoj@susienkovo.sk, vybrat si můžete z nabídky na facebooku: facebook.com/susienkovo

 

článek jsem napsala pro časopis CINNAMON, jenž si můžete prolistovat ZDE

Autor: Lenka Veverková | středa 27.11.2013 13:30 | karma článku: 10,14 | přečteno: 1186x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy