Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdysi se pro lásku umíralo...

takový podtitul nese muzikál Quasimodo režiséra Martina Kukučky, jenž měl v pátek 22. listopadu jubilejní stou reprízu v divadle Hybernia. Klasický příběh o lásce podle známého románu Victora Huga upravil režijní tandem SKUTR (M. Kukučka s L. Trpišovským), písňové texty napsal Petr Kolečko, hudbu složili Petr Kaláb, Jan Maxián a Jakub Prachař. Je Quasimodo kvalitnější či divadelnější, když za ním stojí taková jména? Vybočuje nějak z řady ostatních komerčních muzikálů, jež uvádí divadlo Hybernia?

plakát jak brnoarchiv hybernie

Je nutné podotknout, že autoři jsou si vědomi přeslazenosti, romantiky a kýče, do něhož by celá inscenace mohla snadno spadnout. Z vystavění celého příběhu vyplývá, že tvůrci počítají s divákem hluchým a slepým. Neustále se opakuje, co bylo řečené, zpívané, viděné, jen aby se divák neztratil v příběhu, jenž je všem známý. Nicméně Kukučka je schopen nadhledu a nebojí se různé situace zesměšnit a shodit vtipem. Jednotlivé scény jsou na sebe vrstveny v rychlém sledu, muzikál tak neztrácí na dynamickém tempu a nezačne nudit. I divák plyně hovořící divadelním jazykem si přijde na své: i přes neustálé opakování toho, co se stalo, se v zadním plánu odehrávají nové věci - ať už jen čistě choreografické či jistým způsobem dovyprávějící příběh na scéně.

Právě choreografie (Jana Burkiewiczová) v Quasimodovi nese důležitou roli, mase tanečníků, jež ve chvíli zaplní celé jeviště, dominuje Jan Cina. Přestože role Špindíry, šéfa cikánské skupiny, byla jeho první muzikálová zkušenost, talentem převyšuje mnohé známější kolegy. Cina je energický, osobitý, nadšený a uvolněný. Přesto na sebe nestrhává pozornost a dává prostor i ostatním tanečníkům, z nichž vyniká především trojice andělů.

Lucia Molnárová funguje jako postavička. Její Lily (snoubenka mladého důstojníka Phoeba) neprochází žádným vývojem, je to panenka barbie bez mozku, zato s perfektně vyčesanými vlasy. Ano, Lily má být přihlouple stylizovaná naivní holka, ale v momentě, kdy žárlí, se její postava má zlomit a prozřít. Molnárová ovšem Lily zploštila do jedné linky, která se nikam nevyvíjí.

Tomáš Trapl v roli Quasimoda se snížil k pitvoření a přehrávání. Když se herec snažil přimět publikum, aby s ním rozeznělo zvony, odhodil postavu Quasimoda a na jevišti stál sám za sebe. Najednou nebyl citlivý, jemný Quasimodo, ale otravný Trapl bažící po pozornosti a obdivu. "Bim!" křičel do publika a gestem vyzýval všechny, aby se přidali se svým "Bam!" Číslo, které nebylo příliš vtipné, si pro svou radost zopakoval,  ještě na závěr při děkovačce, k čemuž naprosto nebyla vhodná atmosféra. 

Představení se totiž neslo ve smutném duchu, jehož důvod obeznámil až na konci herec Roman Vojtek. V den sté premiéry bohužel po dlouhé nemoci zemřel jeden z tanečníků. Čím se představení blížilo více ke konci, tím na hercích bylo znát psychické vypětí, které se při děkovačce zlomilo v upřímný pláč.

Inscenace Quasimoda je jedním z lepších muzikálových počinů, jenž se snaží oprostit se od ustálených postupů a všeobecných představ, jak má muzikál vypadat. Proto se poté pohybuje na tenké hranici, v níž sváteční divák nemusí přesně porozumět divadelnímu jazyku, zatímco zdatný divák by jistě navrhl pár škrtů.

Autor: Lenka Veverková | úterý 26.11.2013 20:00 | karma článku: 9,59 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy