Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje nejoblíbenější filmy I.

Tři filmy denně, tři knihy týdně, rock.. a budu šťastná až do smrti. A které filmy mám nejradši? A kolik jich asi zapomenu zmínit...

Scéna z mého nejoblíbenijšího filmu: Eternal sunshine of the spotless mind.(net)

1. Věčný svit neposkvrněné mysli, USA (2004) (CSFD.cz)

Nejoblíbenější z nejoblíbenějších, nejkouzelnější z nekouzelnějších, nejpravdivější z nejpravdivějších. Ano, já jsem z toho filmu nadšená. Jakoby byl o mně. Jsem stejně impulzivní jako Clementine, stejně náladová a zlá, ale taky hrozně milá. Film je na začátku trochu zmatený, ale postupně se rozplétá a odkrývá vztah mezi Clementine s barevnejma vlasama a Joelem, kterej se pořád a za každou cenu snaží bejt milej. "I try to be nice," opakuje do zblbnutí, ale Clementine jejich upadající vztah plný stereotypu rázně ukončí tím, že si nechá vymazat paměť. Chce zapomenout na všechny hádky, dohady a překřikování, ale chce také zapomenout na první společné večeře, hihňání se v posteli, tancování, povídání si, chození za ručičku... Chce začít znova a líp. Zdrcený Joel je úplně na dně, Clementine pro něj byla vším - láskou, múzou, chodící dokonalostí - i když ho někdy pořádně štvala. Takže jak teď dál? Film velmi realisticky ukazuje, jak se mění vztah z počáteční zamilovanosti do pozdějších hádek o chlupy na mýdle. Clementine: You know me, I'm impulsive. Joel: That's what I love about you.

2. Amores Perros, Mexiko (2000) (CSFD.cz)

Režisér filmů 21 gramů a Babel natočil v roce 2000 skvělý film složený ze třech částí, jejichž hlavní hrdinové se střetnou při osudové autoněhodě. Iñárritu mistrně proplétá příběhy o mezilidských vztazích a zároveň nechá divákovi příběh trochu pootevřený, aby si jej mohl domyslet. První příběh zaujme fešným G. G. Bernalem, psími zápasy a horkou, zakázanou láskou. V druhém je nastíněn příběh úspěšného čtyřicátníka, kterého popadla druhá míza - odstěhoval se od manželky za dlouhonohou modelkou a chce si žít svůj sen. Co se ale bude dít, když jeho nová přítelkyně skončí na vozíčku a její malý psík jí spadne do díry v podlaze? Ve třetí části filmu nájemný vrah El Chivo (mimochodem obětavý milovník psů) nachází po letech svojí dceru a snaží se s ní navázat vztah. Tři příběhy s vášnivou atmosférou, skvělý soundtrack, lehké mrazení na zádech. Co víc si přát?

3. Nauka o snech, Francie (2006) (CSFD.cz)

Michael Godry (režisér filmu) je génius. Natočil Věčný svit neposkvrněné mysli, vytváří klipy pro White Stripes a pro Bjork, je všeuměl, kutil, muž s neobyčejnou fantazií... Prostě na co šáhne, to nezkazí. Nauka o snech je výlet do snového světa plného celofánu, 3D brýlí, strojem jednovteřinového času... A opět je tu sexy Gael v hlavní roli. Gael je trošku přecitlivělej kluk s velkejma rukama (viz obrázek), neskutečnou fantazií a milym úsměvem. Jeho jedinou vadou je, že neumí rozeznávat sny od skutečnosti. Film se spoustou lepenky, papírových krabic, převleků, romantiky, laškovného humoru, příjemných životních situací... Originální až to bije do očí a vy si spokojeně sedíte na gaučíku a tiše se hihňáte do dlaně. Boží, boží... říkáte si a tajně si přejete do toho světa patřit.

4. U konce s dechem, Francie (1960) (CSFD.cz)

Belmondo, Francie, cigarety, kafe, líbačka pod dekou, styl, elegance... Už jsem říkala Francie? Miluju starý francouzský filmy s anglickejma titulkama, při kterých jásám nad každým záběrem. Breathless je přesně ono. Michael (Belmondo) je trochu cynik, má rád holky, peníze, auta. Patricie je půvabná mladá novinářka, která má své ideály a nechce si je nechat okouzlujícím záletníkem zkazit. Oba dva spolu pořád laškují, tu a tam si dají pusu na tvář, sejdou se ve městě a pak se zase pohádají. Film je o to stylovější, čím je černobílejší. Osobité, nabité, stylové, zvláštní, jiné. Pokud máte rádi nestárnoucího Belmonda, Francii a dialogy v posteli, U konce s dechem je přímo pro Vás. A sledujte, jak si Jean Paul přejíždí prsty na rtech. Ooch.

 

5. Rekviem za sen, USA (2000) (CSFD.cz)

Feťáci, nahlas puštěná televize, dieta, prášky, beznaděj, prostituce, hrozivá hudba, děsná atmosféra, vypjaté situace, injekce, drogy... Čtyři lidi v beznadějném stavu, do kterého se dostali svou neopatrností. A už není cesta zpátky. Scéna bodnutí vidličky do ruky... otřásající se lednice... elektrické šoky... Kdo neviděl nepochopí, ten konec filmu vás zadupe do země a budete se cejtit hrozně... ale možná je to dobrej šok, aby se Vám nic podobnýho nestalo. Neznám depresivnější soundtrack, ta hudba je fakt na nervy, celej film je děsně emočně vypjatej a všechno se točí stále dokola. Režisér Aronofsky se ani nesnažil zabalit film do růžového ubrousky, servíruje ho syrový s trpkým ocasem na konci. Nezapomenutelné. Tenhle film si možná příliš lidí neoblíbí kvůli jeho drsné atmosféře a špatnému konci. Můj kamarád říká, že má vlastních problémů dost a u filmu si chce odpočinout a cítit se líp a nepotřebuje, aby se mu přitížilo. Ale jestli už vás štvou happy endovské filmy s vysmátými herci, zkuste Rekviem. 6. Fontána, USA (2006) (CSFD.cz)

Film o životě a smrti, o lásce, o věčnosti. Nejlepší soundtrack s písni Together we will live forever (Clint Mansell), Aronofsky je... tak dojemný. V jeho filmech je spousta pravdy až to není hezké. Můžete na ně koukat pořád dokola, dodají vám sílu, uklidnění i pohlazení. Ve filmu se prolínají tři příběhy - každý z jiného historického období, které mají společnou myšlenku: Nesmrtelnost. Nejvíce mě zaujal příběh ze současnosti, kde lékař ztrácí svojí manželku - lásku svého života. Snaží se najít lék, ale všechno je marné. A najednou je marný celý jeho život. "Smrt je nemoc jako každá jiná. A je na ní lék. Lék. A já ho najdu." křičí Tommy nad hrobem své manželky, která smířena se svou smrtí říkala: "Poslední noc mi vyprávěl o svém otci, který zemřel. Ale Moses tomu nechtěl uvěřit. Říkal, že kdyby vykopali tělo jeho otce, tak by zemřel. Zaseli tedy na jeho hrobě semínko. Ze semínka se stal strom. Moses říkal, že jeho otec se stal částí toho stromu. Prorostl do jeho dřeva a do květů... a když vrabec zobal z toho stromu ovoce jeho otec odletěl s ptáky. Říkal... že smrt se u otce stala cestou k úctě. Tak to nazval. Cesta k úctě." Nebrečte nahlas. 7. Brouk, USA (2002) (CSFD.cz) Všechno v životě má svůj význam. Každý detail, každá náhoda, každé šlápnutí vedle. A šlápnutí na malého brouka taky! Všechno může změnit váš život a obrátit ho úplně jiným směrem. Když vám někdo pochválí tričko, zachrání to vaše manželství? Věříte papírkům, které jsou zapečeny v koláčcích? Jíte kuřecí? Věříte na karmu? Žijete ve své vlastní bublině? Dostáváte každý den pokutu za špatné parkování? Nezávislý americký film o tom, jak i malý detail je důležitý! Ohromné, překvapující a navíc to má myšlenku. Tenhle film je nedoceněný. A vy ho musíte najít a objevit jeho dokonalost. A od té doby si začnete dávat pozor na to, co děláte. . 8. Americká krása, USA (1999) (CSFD.cz)

Na první pohled harmonická rodinka, kterou nic netrápí - úspěšná manželka, milý manžel, hodná dceruška. Na druhý pohled docela prohnilá americká pohoda plná hádek, záště a arogance. Poslední kapkou byla hádka plná výčitek. Rodinka se pomalu rozpadá, ideály se ztrácejí. Lester chytí druhou mízu, jeho manželce také ujel vlak a teď se snaží omládnout ve společnosti movitého přítele. Dcera se trochu vymyká americkým vyběleným úsměvům, je prostě trochu zvláštní... a nikdy nebude stejná jako ostatní. Stejně jako její přítel, který má potřebu všechno si natáčet. A jeho tatínek - bývalý voják - má ve skříňce talíře s hákovými kříži. Film ze života o nás, bez nás. Až to trochu mrazí. . . 9. Mluv s ní, Španělsko (2002) (CSFD.cz) Film o lásce, která přetrvá i když se ten druhý ocitne až na prahu smrti - v kómatu. Film o závislosti na druhém člověku. Citlivé, dojemné, přirozené, věrohodné. Jako bonus je ve filmu skryt malý černobílý, němý skvost s úžasnou pointou. Kdyby vaše přítelkyně měla ráda balet a němé filmy, chodil byste na ně, když by upadla do kómatu, a pak jí o nich vyprávěl? Nejhorší je opustit někoho, koho miluješ. Láska může jít až do extrémů. Mluv s ní to dokazuje. . . . . 10. Amélie z Montmartru, Francie (20001) (CSFD.cz) Opět francouzský stylový film, který dýchá atmosférou. Amelie je osobitá slečna, která se rozhodla navrátit krabici plnou dětských vzpomínek, kterou našla ve své koupelně, správnému majiteli. A kdo je ten tajemný muž, co se v každé budce vyfotí a fotku poté roztrhá a odhodí? Kdo poslal trapslíka kolem světa? Velmi příjemý film, který vykouzlí úsměv na tváři každému. A kolik lidí se asi v tuhle chvíli miluje? Nádherný soundtrack je jen jahůdkou na dortu.

Autor: Lenka Veverková | čtvrtek 29.5.2008 23:53 | karma článku: 11,80 | přečteno: 8051x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy