Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejezdim sockou a myslim jinak: Your way is...

Jak být v dnešní době cool bez iPhonu sedmičky? Je vůbec možné být šťastný, když vaším největším životním cílem je stát se klempířem? Jste dobrý v icebreakingu? Hra o střetu dvou světů. Spokojeni jste do té doby, než poznáte, že můžete mít ještě víc.

Hra Petra Sedláčka a Petra Kolečka Your way is... v režii Davida Šiktance připomíná pohádku O hloupém Honzovi a Tylova Strakonického dudáka. Hlavní hrdina s nejobyčejnějším jménem Honzík (Filip Kaňkovský) je naivní, milý kluk. Miluje svou přítelkyni Aničku (Markéta Frösslová), chce se stát klempířem, vydělat peníze a vzít ji poprvé k moři. Nejdříve ale musí absolvovat školení o výškových pracích, které se koná v Praze. Anička mu na cestu upeče buchty. Z lásky.

Na hlavním nádraží potkává Honzík Vocilku... tedy O2 (Lukáš Příkazký) a jeho život se rázem změní. Je zatažen do systému prodeje mobilních telefonů, nabízení "výhodných" tarifů, podepisování smluv. Volat můžete zadarmo už za čtyři tisíce měsíčně. Slovo zadarmo funguje jako magnet. Zadarmo můžete mít cokoli. Simku, iPhone sedmičku i tarif Duo. Zaplatíte až později. Bojíte se, že stále nebudete mít peníze? Dáme vám  platební kartu, na které již je patnáct tisíc.

Honzík je lapen. Upsán ne krví, ale brčkem plným kečupu, které O2 mlsně olízne. I on se stává pouličním prodejcem, chytrolínem v sáčku, jenž vás pro svůj prospěch obere o poslední halíř. Standartní marketing. Závěrečný dialog Aničky a Honzíka je ztrátou lidskosti, vyprázněnosti, bezcitnosti. Místo Honzíka se domů vrací obchodník naočkovaný myšlenkou, že nejdůležitější je prodat tarif. A to i své přítelkyni. Honzík se chová jako robot, Anička to chápe jako hru, na kterou zdráhavě přistupuje. Hra je ale čím dál víc děsivější. Anička protestuje: "Nechci už hrát. Chci ti něco říct. Slyšíš? Jsem těhotná!" Honzík sebou trhne, ale mluví dál. Je tu i výhodný tarif pro svobodné matky. A nebo si můžete nechat dítě vzít a být free. Z kufříku vytahuje další a další smlouvy. Prázdnými slovy ji tlačí, kam chce on. Anička rezignovaně, zdrceně podepisuje. "Kde je šťastný konec?" ptáte se. Divadlo bohužel není pohádka.

Dej mi pětikilo, nebo ti ho vykouřim!

Ve hře navíc figuruje postava Dívky - narkomanky (Kristýna Nováková-Fuitová) z Hlavního nádraží. Její výstupy kriticky hodnotí chování O2, nechce se přizpůsobit moderní společnosti, točit se v kolotoči složenek - statusů - lesklých věcí. Zároveň však neví, jak z něj slézt. Drogy jsou jejím únikem, ale i na ně potřebuje peníze. Postava dívky funguje jako pokřivené zrcadlo. O2 ji hystericky odhání jakoby viděl jinou možnost života, ze kterého má však strach. Jednodušší je pro něj chovat se podle tabulek.

Nováková-Fuitová s fialově podmalovanými kruhy pod očima ztvárnila roli narkomanky, která se bojí, že ji dostanou. Oni. Obchodníci. Jediná možnost je utéct do lesa. Tam nejsou. Nováková-Fuitová svým výstupem plným bludů a pomatených řečí ukazuje člověka, který svůj boj již prohrál. Nicméně celá její postava je ve hře tak trochu navíc. Kontrast mezi světy již vytváří postava Aničky. Narkomanka je vždy "tak trochu mimo" ať už svými řečmi, tak chováním.

Kaňkovský s Frösslovou fungují především ve dvojici. Na začátku diváka rozněžní scénka, kdy Kaňkovský vypráví o svém snu. Věta: "Víš, někdy se mi zdá, že nejsi..." uvozuje vyprávění, ve kterém se Honzík doznává ze svého pocitu prázdna, který má, když ve snu Anička neexistuje. Není. Jen ten pocit, že něco chybí. Kaňkovský kouká do země, působí trochu nervózně, otevírá se, dává se napospas. Působí oddaným, upřímným dojmem. 

Kaňkovský nicméně Frösslovou chtě - nechtě převyšuje. Možná už proto, že on za představení vystřídá několik rolí, zatímco Frösslová je stále naivní a milující, jen na konci pochopí a vystřízliví, to začne být trochu hysterická. Právě poslední výstup je mrazivý, nejvíce v tom, že vše vypadá jako hra. Do poslední chvíle čekáme, že Kaňkovský schodí masku a usměje se na svou milovanou, ale nestane se tak. Jen jedna chvíle zaváhání, než se zaklapne víko od kufru. Kaňkovský je ledový, nekompromisní. Svou básničku, recept na spokojený život, má naučenou nazpaměť. Z milého, trochu přihlouplého kluka s široce otevřenýma, nechápavýma očima a dětským výrazem se stal kus plastu papouškující věty, kterým nerozumí.

Lukáš Příkazký se stylizoval do role nadšeného, otravného prodejce, jenž žije svou prací. Postavu odosobnil natolik, že nevidíme žádné její city. Ve hře se nijak neposouvá, nezmění názor (ani žádný vlastní nemá), do poslední chvíle je věrný své firemní politice. Přikázaný je přesvědčivý, vnutil by vám cokoli, důvěřivě se naklání, mluví rychle a jeho prázdná slova vás naprosto oblbnou.

Charaktery jsou představeny již svými kostýmy, které vytvořila Petra Krčmářová. Honzík v pestrých, nevkusných košilích, ponožky v sandálech, Anička ve volném zeleném tričku s logem pražské ZOO, O2 s výraznou kravatou, oblekem a červenými hadími botami, narkomanka  zahalená v ošuntělém šedivém svetru s kapucí.

Inscenace jako taková zklouzává k popisnosti (kostýmy) a přehnanosti (narkomanka zabije O2 bodnutím injekční stříkačky do krku), nicméně to nijak nesnižuje její celkové vyznění. Zajímavým obrazem je, když Honzík předá narkomance balónky, které ona propálí cigaretou. Balónky jsou odměna za vstup do konzumního života. Plastové kousky se rozletí a na Dívku pomalu padá peří, do té doby ukryté v balóncích.

Musíš si užívat života, protože Enjoy your life...

Hra je skvělou analogií na náš svět plný materialismu, touhy vlastnit, být nejlepší, dokázat sobě, jiným, všem, že jsem úspěšný a obdivuhodný. Hra je také o kontrastu mezi čistým, nezkaženým světem Honzíka a Aničky a světem lidí, jejichž štěstí nezávisí na lásce k druhým, ale na penězích, statusu v pracovním životě a čísle na bankovním účtu. Pocit štěstí je relativní, Honzíkovi stačilo, co prožíval s Aničkou, avšak jen do té doby, než poznal, že existuje něco jiného. Do té doby, než ho O2 začal tlačit k tomu, že ke štěstí potřebuje iPhone 7 a smlouvu.

Proč je osobní pocit štěstí neustále porovnáván, hodnocen, kritizován okolím? Kult úspěšné ženy s výbornou kariérou zadupal ženy v domácnosti, které se věnují svým dětem. Jak mohou být šťastné? Vždyť nic nedokázaly, jen se starají o děti. A další případy. V tomto funguje hra asi nejsilněji. Zároveň ukazuje, jak snadno může člověk ztratit víru ve své štěstí, které mu v porovnání s ostatními bude najednou připadat malicherné.

hraje se v A studiu Rubín 26. února a 15. března

Autor: Lenka Veverková | čtvrtek 24.1.2013 16:47 | karma článku: 12,87 | přečteno: 2005x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy