Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Styl jako vyjádření osobnosti?

Vyjadřujete svým stylem v oblékání svou osobnost? Posloucháte hip-hop a nosíte jen volné kalhoty a rovné kšilty? Jste spíše konzervativní a cítíte se dobře jen v košili s kravatou? Nebo máte rádi punk a přesto se oblékáte do volných hippie věcí? Utváří oblečení naší osobnost nebo jí pouze doplňuje? Škatulkujete lidi podle toho, co mají na sobě?

Elegance ve skrytu duše nebo pouhá póza?hel-looks.com

Společnost často odsuzuje lidi, kteří se oblékají extravagantně nebo mají svůj vlastní styl. Uvidíte na ulici kluka ve volných kalhotách, mikinou s kapucou a řeknete si: „To je hiphoper bez osobnosti, který podléhá davu. Na něco si hraje, určitě hulí a neumí se chovat.“ Opodál prochází vysoce elegantní slečna v botách na podpatku se značkovou kabelkou (a kožichem za x-tisíc?). Pomyslíte si: „Ta je určitě pěkně namyšlená, tahá z rodičů peníze, obléká se jako dámička, a přitom bude určitě hloupá a rozmazlená.“ Proč soudíme lidi podle vzhledu? Je kluk v ošoupaných džínech s mastným culíkem na hlavě budižkničemu, co si nikdy nenajde práci a bude žít na okraji společnosti? A je ten pán v kravatě určitě spořádaný mladý muž, jenž má dobrou práci a milou přítelkyni?

Spousta mladých lidí se svým oblékáním snaží upoutat na sebe pozornost, aby nezapadla do davu. Na veřejnosti vidíme spoustu osobností, jež mají odvahu jít proti mase uniformovaných lidí. Je to rebelství nebo styl? Mám ráda individualitu a ráda sleduji, jak jsou oblečení lidé v metru, v divadle či ve škole. Občas mám chuť někomu říct: „Máte perfektní styl!“ Pozornost u mě vzbudí každý, kdo se neobléká do unylého šedivo-béžového stylu a dokáže do oblečení protlačit i část svojí osobnosti.

Vlna emo-módy přinesla pruhované podkolenky, černé linky kolem očí a patku padající do oka. Na počátku této éry byl každý jedinec oblečený do tohoto stylu považován za osobitou bytost, která jde proti světu. Dnes je pokládán spíše za pozéra bez vlastního uvažování. Proto myslím, že by se člověk neměl stylizovat do něčeho, čím není jen proto, aby byl „in“, „trendy“ nebo ho nepomluvila „módní police“.

Neměli bychom soudit lidi podle vzhledu, ale neubráním se pocitu, že blondýna v růžových šatech a botách na podpatku je hloupá barbie. První dojem je důležitý, otázkou je jestli nám záleží na tom, jak nás vnímají ostatní lidé nebo je nám to zcela šumafuk.

Často se stává, že lidé pracující na veřejných místech (banky, restaurace, úřady, obchody) se snaží protlačit svůj osobní styl i na pracoviště. Myslím si, že není vhodné, aby mě obsluhovala servírka ve sportovním oblečení, či v bance seděl metalista v džínové vestě. Spousta zaměstnavatelů je velmi benevolentní k oblečení svých pracovníků, protože jsou to lidi na svém místě, chytří, spolehliví, svému oboru rozumí a nejsou s nimi žádné problémy. Přesto si myslím, že individualita by se měla projevovat jinde než v zaměstnání, kde je určitá uniformovanost vhodná, jak pro přehlednost, tak pro dobrý dojem.

Máte rádi nohy v teple a i v létě nosíte ponožky do sandálů? Noste je. Lidé na vás budou koukat jako na blázna, ale je to přece váš styl. Vy jste osobnost a nikdo by vám neměl nařizovat, že mrkváče už nejsou v módě nebo že punk is dead. Každá maličkost, kterou se odlišíte, by měla být náležitě oceněna. Lidé si vás lépe zapamatují, když budete mít vlastní styl a nebudete dbát na reakce posměváčků, kteří vypadají jeden jako druhý.

Myslím si, že osobností není ten, kdo jde za každou cenu proti proudu, hlásá všem svou pravdu a nikdy se nevzdá svého stylu. Hiphoper, který jde i na ples v teplákovce je spíše k smíchu než k obdivu. Stejně tak jako slečna s vysokými podpatky na srazu rybářů. Obdivuji lidi, kteří své oblečení umí vybrat tak, aby odpovídalo příležitosti pro kterou je určeno, a zároveň jej dokážou doladit dle svého vlastního vkusu.

 

Snažíte se ukázat svým oblečením, jací vlastně jste? Prezentujete se jako punker / mladý podnikatel/ hippie / rozevlátá romantička... nebo je vám to úplně jedno a zastáváte názor, že na vzhledu nezáleží a důležitá je osobnost? Obdivujete lidi, kteří za žádnou cenu neopustí svůj styl?

Autor: Lenka Veverková | sobota 8.3.2008 18:36 | karma článku: 22,06 | přečteno: 3049x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy