Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bláznivý nápad Michala Dočekala inscenovat Figarovu svatbu

Pozvání na neveřejnou generální zkoušku hry P. A. de Beaumarchaise Bláznivý den aneb Figarova svatba, která se konala 26. dubna 2012 ve Stavovském divadle, jsem přijala s úsměvem na rtech. Zpívající Miroslav Donutil? Richard Krajčo jako Figaro? Jak tohle bude vypadat? Bude se ND snažit o modernizaci klasiky nebo uvidíme historizující parodii? Takové otázky mi naskakovaly v hlavě cestou.

Blaznivy denarchiv ND

Po usazení se na místo a vyslechnutí dlouhé omluvné předmluvy z úst režiséra Michala Dočekala mi však na mysl přišla mnohem důležitější myšlenka: Je Národní divadlo v postavení, kdy si může dovolit den před premiérou na rovinu přiznat, že představení není dostatečně připraveno, že není nazkoušeno a že divák má být shovívavý? Proč je divák zván na něco, co není hotové, s čím režisér není spokojen a před čím stydlivě klopí oči?

Představení trvající skoro tři hodiny se táhlo velmi pomalým tempem, po přestávce asi polovina hlediště odešla. Já doufala, že už zbývá jen dlouho očekávaná svatba, ale byla jsem nucena vidět ještě nekonečné převlékání, schovávání se, hledání a nacházení. Odcházeli jsme zdrcení a v uších nám doznívalo přidušené zahuhlání: „Ono to ještě není hotové, no.“ Když nic jiného, alespoň se na to podle mého názoru hezky koukalo.

Scénografie však velmi připomínala práci amerického režiséra Roberta Wilsona. Publikem se nesly i vtipy o tom, že Národní divadlo potřebuje ušetřit, a proto si kostýmy půjčilo ze hry Věc Makropulos. Již první obraz (zvedne se opona a my vidíme stíny jen herců v nepřirozené poloze, které se po rozsvícení začnou pohybovat) ve mně evokoval Shakespearovy Sonety, které roku 2009 režíroval Wilson v Berliner Ensemble.

Scéna byla velmi jednoduchá – na šedém koberci prkenná podlaha lemovaná ze tří stran řadami židlí a horizont, na který se promítaly různé barvy pro doladění atmosféry. Ve vzduchu visela v pravé polovině jeviště červená roura, ze které na konci představení vypadávaly růžové kostky. Vizuální podívaná si zaslouží pochvalu - scéna, kostýmy a světla byla v naprosté synchronizaci, vše ladilo a každý obraz by mohl být vytrhnut a fungoval by.

Herci měli obličej pokrytý bílou barvou a dívky byly navíc velmi výrazně nalíčeny. Kateřina Štefková se snažila kostýmy ponechat v klasicistním stylu 18. a 19. století (bílé paruky s dlouhými copy, fraková saka, dlouhé široké sukně…), ale přidat k nim současné prvky a vtip (po sundání klobouku klasická paruka vypadá jako pankáčské číro, Winterová má pod dlouhou sukní vysoké kožené boty na platformě). Mladý pár Figaro a Zuzanka (Richard Krajčo a Pavla Beretová) byl oblečen moderně – upnutý oblek s úzkou kravatou a jednoduché bílé šaty ke kolenům, navíc nebyli ani příliš nalíčeni. S ostatními tak vytvářeli příjemný kontrast.

Porovnejte s Wilsonovou Věcí Makropulos (v ND od října 2010):

Proč však inscenace nefungovala? Bylo to snahou zmodernizovat klasického Figara? Původní text byl „ozvláštněn“ o sprostá slova, o narážky na současnost, které však v kontextu fungovaly jen občas. Pokud si ND vybere klasickou hru pro své abonentní diváky, proč do ní má tendenci nuceně cpát věty: „Tak to jděte do prdele!“? Nebo je to snahou nalákat na Figara i mladé diváky? Ti, ale zaručeně musí usnout ihned poté, co uvidí hrát svého idola ze skupiny Kryštof na elektrickou kytaru.

Celé představení bylo napěchováno písněmi a hudebními čísly, ale často buď nebylo zpěvu vůbec rozumět, nebo byla snaha o zpestření zcela zbytečná. Kateřina Winterová mlátící botami do bubnů? Vysokoškolský umělecký sbor v kostkovaných sukénkách pějící: "Ať žije! Ať žije!"? Inscenace se v průběhu tří hodin stala parodií sama na sebe. Vyčerpala se již před premiérou.

Režie: Michal Dočekal / Scéna: David Marek / Kostýmy: Kateřina Štefková / Hudba: Wolfgang Amadeus Mozart / Aleš Březina / Dramaturgie: Daria Ullrichová

Hrabě: Miroslav Donutil / Hraběnka: Kateřina Winterová / Figaro: Richard Krajčo / Zuzanka: Pavla Beretová / Marcelina: Jana Boušková / Antonio: Milan Stehlík / Fanynka: Jana Pidrmanová / Cherubín: Miloslav König / Bartolo: Vladislav Beneš / Bazilio: Jan Novotný / Soudce: Filip Rajmont

Autor: Lenka Veverková | pátek 27.4.2012 13:22 | karma článku: 16,73 | přečteno: 2590x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy