Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Haruki Murakami - AFTERDARK

„To chceš bejt muzikantem z povolání?" Zavrtí hlavou. „Na to vážně nemám talent. Hraní mě fakt strašně baví, jenže toho se nenajíš. On je bohužel rozdíl, když něco člověku docela dobře jde, a když opravdu vytváří něco novýho. Já umím dost dobře hrát na trombon - aspoň myslím. Sem tam mě někdo i pochválí, což mě samozřejmě teší. Jenže to je tak všechno. Takže jsem se rozhod, že ještě tenhle měsíc praštím s kapelou i s muzicírováním." „Ale co konkrétně znamená vytvořit něco opravdu novýho?"„No jo... Když zahraju hudbu, která někomu doopravdy pro­mluví do duše, tak se do jistý míry reálně dostanu někam jinam já sám a současně se do jistý míry reálně dostanou někam jinam i ty, co ji poslouchaj. Já myslím, že jde právě o to, vytvořit takovejhle společně sdílenej stav. Nejspíš." „To ale asi není jednoduchý." „To je sakra těžký," odpoví Takahaši. „Takže z tohohle vlaku vystupuju. Na příští stanici přesedám na jinej."

Haruki Murakami (*12. 1. 1949) je současný populární japonský spisovatel a překladatel. Studoval divadelní vědu a po absolvování si otevřel v Tokiu jazzový bar. Hned první román Slyš vítr zpívat byl oceněn japonskou literární cenou pro začínající autory. Po druhé knize Pinball, 1973 prodává Murakami svůj bar a začíná se věnovat literatuře profesionálně. Již v době, kdy publikoval třetí román Hon na ovciDo češtiny byly zatím přeloženy čtyři díla: Norské dřevo, Na jih od hranic, na západ od slunce, Kafka na pobřeží a Afterdark. a získal za něj roku Nomovu cenu za talentované autory, se začíná mluvit o fenoménu Murakami. V roce 1987 vychází román Norské dřevo. Murakamiho romány byly přeloženy do více než 20 jazyků. Kromě nich vydal i několik sbírek povídek a literatury faktu.

O čem je celá kniha?: Příběh ze současného Tokia se odehrává během jediné noci. Kapitoly připomínají filmový scénář, autor velmi detailně popisuje prostředí, oblečení i výrazy tváře. Často také uvádí název písničky, která právě v příběhu hraje, protože sám Murakami miluje hudbu – obzvláště jazz. Hlavními postavami knihy jsou: devatenáctiletá studentka Mari, její krásná sestra Eri a mladý hudebník Takahaši.

Mari je tichá, milá, příjemně, ale trochu nedostupně působící Japonka, která si ráda čte. Svojí sestru má velmi ráda, ale ví, že jí pomalu, ale jistě, ztrácí. Rodiče Mari vždy zdůrazňovali: „Když nejsi hezká, musíš být alespoň chytrá.“ Eri, o pár let starší než Mari, je modelkou, kluci o ní mají zájem, ale ona poslední měsíce jenom spí. V příběhu jsme svědky podivné situace, kdy se Eri jako zakletá vlivem tajemných sil, v jakémsi pomateném snu, ocitá v ohraničeném prostoru na obrazovce televize ve svém pokoji a nemůže se dostat ven.

Takahaši je aktivní kluk, hrající na trombon v malé kapelce. S Eri a Mari se potkal před pár lety na jedné párty. Do Eri se ihned zamiloval, protože byla tak krásná. V průběhu noci, ale zjišťuje, že Mari je mnohem sympatičtější a spojují je mnohé názory na svět. Právě ona, díky své znalosti čínštiny, pomůže šéfce hodinového hotelu vyřešit případ brutálně zbité čínské prostitutky a nakoukne do japonského podsvětí, ve kterém uhlazený a navenek mile působící úředníček Širakawa místo nočních směn podniká návštěvy do nevěstinců.

V tomto dramatickém příběhu se proplétají osudu hrdinů a autor pomalu rozkrývá zápletku, příběh má však konec ve formě –domysli si sám-, takže čtenář může o knize ještě dlouho přemýšlet. Příběh detailně ukazuje navenek skryté kouty povah hlavních hrdninů a přibližuje nám život jiné neevropské kultury.

Můj názor: Haruki Murakami mě touto knížkou velmi oslovil, kniha má spád, je napínavá a nemohla jsme se od ní odtrhnout. Murakami používá krátké věty, napíná nás a dovolí nám sledovat příběh z pohledu kamery – dozvídáme se tak mnohem víc než je obvyklé. Příběhy se vzájemně prolínají, konec je o to víc překvapivější. V knize mě trošku rušily věty vyznačené kurzívou, které zdůrazňovaly svojí důležitost, ale jinak jsem se pro celé zpracování nadchla tak, že si od Murakamiho přečtu i další knihy.

Někoho možná odradí „japonskost“, ale kniha je právě výjimečná svým pohledem na svět. Rozhodně doporučuji.

Autor: Lenka Veverková | neděle 27.1.2008 11:53 | karma článku: 14,96 | přečteno: 3099x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy