Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak dlouhou se uklízí, až se notebook rozbije!

A nemusí se rozbíjet jen notebook, všanc dáváte i oblíbené hrnečky! A pokud se vám náhodou poštěstí a nic nerozbijete, určitě se vám ztratí mobil, nabíječka, diář, papírek s důležitým telefonním číslem nebo knížka, kterou právě čtete.

V pokoji mám uklizeno... Alespoň na první pohled.LV

Nejsem nikterak posedlá uklízením jako mnohé ženy, co obcházejí svůj obývák s bílou rukavičkou a přejíždí ukazovákem po hraně rámů starých obrazů a s úlekem odskakují, když spatří šedivou skvrnu. "Špína!" zaječí a tryskem utíkají pro jar a kyblík s vodou.

Jsem spíše bohémský typ, který má kolem sebe hrnečky od kávy a čaje, propisky, knihy, sešity, učebnice, letáčky, diáře, filmy do fotoaparátů a papírové kapesníky. Nešílím při pohledu na drobky v posteli, alebrž je shrnu z postele na koberec s tím, že zítra určitě vyluxuji. Stlaní postelí mi přijde jako činnost zcela zbytečná a nepřijde mi odporné uvařit si kávu do hrnečku, který mi ležel celou noc neumytý v pokoji. Moje matka má na to samozřejmě jiný názor. "Bordel jako v tanku!" je jeden ze slušnějších výrazů, které používá pro můj pokoj. "Svinčík, nepořádek, hrůza, děs, běs, jako kdyby tu vybouchla bomba..." vyčítá mi a štítivě za sebou zavírá dveře mého pokoje, ruku pečlivě zakrytou rukávem, aby se neušpinila o kliku. "A už si tu ukliď!" káže, nicméně příkazy stejně jako prosby a výčitky mě nechávají chladnou.

Již před více než deseti lety skončily doby, kdy mi maminka pokoj pomáhala uklízet, což přinášelo dlouhé neshody, pohlavky, odmlouvání, pláč a trucování. Nechápala, které papíry jsou cenné a které se mohou zmačkat a vyhodit, řadila knihy podle abecedy a ne podle žánru, ukládala sešity do šuplíku podle velikosti místo podle druhu předmětu. Nakonec jsme to obě vzdaly a já byla ustanovena "dost starou na to, abych si uklízela sama". Jaká čest!

Nikdo se tedy nemůže divit, že jsem dlouho poté ještě vynášela koš plný plesnivých svačin a že jsem při prudkém pohybu v blízkosti poliček měla možnost sledovat poletující zrnka prachu. Avšak dospěla jsem a vím, co se patří. Člověk by měl čas od času uklidit, aby se před návštěvou nemusel stydět za ponožky pod stolem nebo sadu špinavých příborů mezi novinami. Není také příjemné muset odklízet z postele hromadu knih a encyklopedií zrovna, když si vášnivě hledíte do očí a roztouženě chcete splynout v jedno tělo.

Je tedy pravdou, že čas od času provedu generální úklid: seberu ze země oblečení, knihy vrátím do knihovny, cédéčka dám zpátky do obalů, vyluxuji, umyji okna, aby se ke mně dostalo trochu světla, převleču postel, srovnám věci na stole a odcházím s třemi černými pytli k popelnicím. Je radostí se poté porozhlédnout po pokoji a zjistit, že pracovní plocha byla skrytá pod nánosem zbytečností a je zpátky na svém starém místě - na psacím stole.

Byla jsem zvyklá poklízet jen sobě a nepořádek ostatních přehlížet se slovy: "To jsi ještě nebyl u mě, pokud tomuhle říkáš nepořádek..." Plesnivé hrnečky jsem se zvednutým obočím mlčky přecházela a ponožky na zemi jsem jen zakopávala hlouběji pod postel. "Nebudu po něm uklízet, nejsem jeho máma," říkala jsem si u všech svých bývalých přítelů. Začínala jsem chápat význam maminčiny věty: "Tohle vypadá jak pokoj nějakýho kluka. Jsi přece slečna, měla bys mít uklizeno!" Feministky by se zadusily významným kašlem, ale já začala chápat, jaký je pravý význam ženy ve společnosti. Uklízet! Dělat život hezčí!

Svému současnému příteli jsem po několikaměsíčním oťukávání naznačila, že by si mohl trochu uklidit. Vyčkávala jsem dlouho, abych měla jistotu, že nebudu vyhozena za dveře či nebudu obdařena smetákem a lopatkou a slovy: "Tak to ukliď, když se ti tu nelíbí!" Přítel nechápal. A to jsem myslela, jak je empatický. Nicméně je to chlap. "Nepořádek? Kde?" podivil se a upřel na mě své upřímné oči. "Všude!" odpověděla jsem jako typická žena a čekala, že pochopí. "Já tu ale nepořádek nikde nevidím. Můžeš mi říct, kde je?" ptal se bezelstně.

"Spíš bych to mohla říct, kde je pořádek, to by bylo kratší!" řekla jsem a vyjmenovala namátkou ponožky, trenýrky, trička, kalhoty a svetry válící se všude po bytě, hrnečky s kávou, haldy papírů, neumyté nádobí a utěrku, obal od cd, klíče, obaly od jídla, nádobí, jízdenky, vstupenky a knihy, co ležely na jídelním stole. "Ale mě to nepřipadá jako nepořádek, aspoň je vidět, že tu někdo bydlí," tvrdil a nemínil se zvednout s postele, do níž před pár hodinami omylem zvrhnul popelník. Trochu hystericky jsem vysvětlila, že v téhle posteli nemíním ani ležet, natož dělat ještě něco jiného, a jali jsme se uklízet.

Zbytek víkendu jsme strávili ve vycíděném bytě, kde lesk parket oslepoval přicházející a sušící se prádlo na šňůře oznamovalo: "Tady vládne ženská ruka!" Vrátila jsem se domů do svého bohémského pokoje a pocítila trapnost a provinilost - jak jsem po něm mohla chtít uklízet, když sama doma žiji ve stejném prostředí? Otevřela jsem tedy okna, abych při té příležitosti navíc za trest nastydla, a nastolila pořádek. Při posledním bodu programu - tj. luxování jsem si už vesele pískala. S hadicí od vysavače jsem se míhala sem a tam a poznávala nevšední kouty mého pokoje. Tu se za mnou ozvala tupá rána a já věděla, že je něco špatně. Kabel od vysavače se zamotal do nabíječky a strhl ze stolu notebook, který teď chudák ležel otevřený na zemi.

Zaplavila mě hrůza, děs, slzy a pot. To mám za to uklízení! To by se v nepořádku nestalo. Že já hloupá se snažím. Takhle to dopadá! Proč se snažit a uklízet? Co z toho? Kdo to ocení? Chlapi určitě ne! Nicméně notebook opraví bez řečí...

***

Dáte přednost hezkému večeru v nepořádku nebo raději drhnete podlahu? Kolik čistících prostředků vlastníte? Po kolika utřeních házíte ručník do pračky? Štítíte se špinavých hrnečků? Máte doma nepořádek? A vadí? Vadí - nevadí?

Autor: Lenka Veverková | pátek 28.1.2011 8:37 | karma článku: 23,86 | přečteno: 3739x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy