Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Control a Joy Division

O post–punkové skupině Joy Division byl už natočen celkem úspěšný snímek s názvem Nonstop party (2002), film Control ale dává divákovi trochu syrovější náhled na celý život kolem Iana Curtise, zakladatele kapely, a jeho přátel.

Ian Curtis v sobě už od mládí nacházel talent k psaní básní a obraznému vyjadřování svých pocitů. Inspirací mu byla hudba Davida Bowieho a knihy od W. Burroughse a J. Conrada. Do kapely Warsaw se dostal přes inzerát, ve kterém se členové sháněli po zpěvákovi. Nepříliš úspěšné začátky vystřídala oslnivá sláva se spoustou fanynek, které se dožadovaly Curtisova temného projevu a tance, jenž připomínal epileptický záchvat. Ian dlouho pendloval mezi prací úředníka, nahráváním desky s Joy Division a staráním se o dcerku Natalii, kterou zplodil se svou mladičkou manželkou Deborah, ale psychicky tuto situaci nesl velmi těžce.

Sňatek, jenž Curtis uzavřel ve svých osmnácti letech, byl neustále v krizi kvůli jeho koncertování a pozdějšímu vztahu s fanynkou Anniké. Ian věří, že našel lásku svého života, ale nemá sílu vykašlat se na svou rodinu. Zmítá se mezi pochybnostmi, nedůvěřuje sám sobě, a k tomu všemu ho přepadávají záchvaty epilepsie. Přestává brát prášky, protože jejich vedlejší účinky mu způsobují únavu, a často přímo na pódiu omdlévá - tato zákeřná nemoc ho prý inspirovala k napsání písně She’s lost control. „Zmatek v jejích očích mluví za vše. Ztratila nad sebou kontrolu. A tiskne se k nejbližšímu kolemjdoucímu. Ztratila nad sebou kontrolu. A dala najevo tajemství ze své minulosti. A řekla: Znovu jsem nad sebou ztratila kontrolu...“

Bezvýchodnost, bezradnost a nedůvěra v sám sebe – to všechno přesvědčuje Curtise, aby spáchal sebevraždu. Píše úžasně temné texty, do kterých vkládá své pocity - nejznámější jsou písně Love Will Tear Us Apart (Láska nás rozdělí), Isolation (Izolace) a Transmission (Přenos).

„Když stereotyp ubíjí a ctižádost je malá, nespokojenost stoupá, emoce ale nenarůstají a my měníme směr a jdeme každý jinou cestou.. Pak nás láska, láska znovu rozdělí... Proč je ložnice tak chladná? Když jsi otočená na druhou stranu. Načasoval jsem to špatně? Opravdu naše city vyprchaly? Zbývá ještě ta přitažlivost, kterou jsme si po celý život uchovali...“ - Love will tear us apart

Ian Curtis zemřel ve čtyřiadvaceti letech. Oběsil se na prádelní šňůře při poslechu desky Idiot od Iggyho Popa. Jeho manželka Debbie později napsala knihu Touching from a Distance, která se stala podkladem pro scénář ke Control. Iana si zahrál Sam Riley, zpěvák skupiny 10, 000 Things.

Tento zatraceně stylový film vám nepřinese biografii skupiny Joy Division – o ostatních členech se totiž skoro nezmiňuje. Přinese vám ale dokonalé vyjádření niterních pocitů Iana Curtise, který se neustále zmítal v depresích a pochybnostech. Snímek byl nejprve natočen barevně, do kin však šel jako černobílý, což přitvrdilo drsnou atmosféru osmdesátých let. Máte jedinečnou možnost na dvě hodiny vstoupit do anglického undergroundu s chodbami plných feťáků a hudbou Sex Pistols a možná dokonce pochopit složitou osobnost Iana Curtise, legendární postavu post–punku osmdesátých let. Nezáleží na tom, jestli posloucháte Joy Divison, nebo ne. Film vás osloví jak hudbou, tak emotivními výkony a neskutečným příběhem s ponurou atmosférou.

Joy Division

Joy Division byla post-punková hudební skupina založená v anglickém Manchesteru v osmdesátých letech. Původní název zněl Warsaw (Varšava) a začátky kapely nebyly příliš úspěšné – o nahrávky se nejevil žádný zájem a koncerty se nedařily. Skupina ale přesto dále zkoušela a izolovala se od okolního hudebního dění, čímž získala svůj originální zvuk, posléze definovaný jako „nová vlna“, kterému dominuje především bicí a baskytara. V roce 1979 vychází první album Joy Division Unknown Pleasures, které je dodnes mnoha hudebními kritiky považováno nejen za jeden z nejlepších desek v historii rockové hudby vůbec. Curtis, trpící epilepsií, svým hlubokým a temným hlasem zpívá texty plné deprese a rezignovanosti. Po obrovském úspěchu prvního alba se ale zdravotní stav Curtise zhoršuje a on se pokouší o sebevraždu, která se mu na třetí pokus zdaří. Nedlouho před vydáním druhé řadové desky Closer je Curtis nalezen ve svém domě oběšen, hrál mu k tomu Iggy Pop. Zbylí členové založili skupinu New Order.

napsáno pro Youngstyle

Autor: Lenka Veverková | úterý 13.4.2010 9:29 | karma článku: 19,90 | přečteno: 4830x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy