Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rasismus v Českých Budějovicích. Je, nebo není?

Přestože žijeme v jednadvacátém století, projevy rasismu je stále mezi námi. Ať už to jsou nedůvěřivé pohledy, odsedávání si v autobusu, pevnější držení tašky, nadávání doma u televize nebo dokonce nadávky, urážky a násilí. Mluvíme o toleranci, svobodě a právu na život bez rozdílu barvy pleti. Ale chováme se v souladu s tím, co říkáme?22. dubna se v klubu Velbloud uskuteční akce vyjadřující nesouhlas s rasismem. O tom, co se bude dít jsme si povídaly s jednou z organizátorek Terezou Müllerovou, která také stojí za Budějovickým Manifestem.

Kdo vlastně pořádá Evropský den proti rasismu a co je jeho cílem?
Tento den byl vyhlášen Evropskou komisí proti rasismu a připadá na 22. dubna. Pořádáme ho ve spolupráci s Europe Direct - evropským informačním střediskem s pobočkou v Českých Budějovicích, která tento den pořádala již loni. Finančně nás podpořili, ale jinak nám dali naprosto volnou ruku co se týče programu. Cílem toho dne je ukázat Čechům i jiné kultury, které tu s námi žijí. Je totiž potřeba od nich čerpat nové inspirace a hledat něco podnětného, v čem by se mohla společnost rozvíjet, než se k nim otáčet zády a bát se všeho cizího. Kromě našeho podzimního Manifestu tedy uspořádáme i tento den, protože si myslíme, že zapadá do naší koncepce.
Celý den proběhne ve Velbloudu. Jaký bude program a podle čeho jste vybírali interprety?
Začneme filmem Mladý hrdý nácek a poté proběhne diskuze ve spolupráci s Jedním světem na školách. Divadlo od Barevných dětí ze SUDu je ansábl sestavený z různých lidí, kteří tu žijí. Všechny divadelní hry mají podtext, který se týká xenofobie, rasismu i třeba homofobie. Členové divadla jsou různých národností. Vede to Tereza Charvátová, která se snaží hry trochu překomponovat, aby měli protirasistický význam a objevovaly něco nového a dobré z jiných kultur. Dále máme tři kapely, v nichž jsou přímo lidé, kteří patří do nějaké menšiny a mají s touto problematikou zkušenost. Terne Čhave je romská kapela, zpěvačka Al-Yamanu pochází z Jemenu, v hudbě El Tenere se odrážejí etnické kořeny Afriky.
Ve Velbloudu bude stále otevřená volně průchozí čajovna, připravíme čajové speciality a chystáme i občerstvení od různých etnik jako ukázku z jejich kuchyně. Zároveň k tomu pořádáme výstavu fotografií, na kterých budou zobrazeni konkrétní lidé z menšin, kteří žijí v Českých Budějovicích. Chceme ukázat, co člověk třeba přehlíží nebo na to kouká trochu jinak, chceme tyto lidi prezentovat konkrétně - kdo jsou, co chtějí dělat a jak se jim zde žije. 
Myslíš si, že přímo tady v Budějovicích je problém s rasismem a chování lidí k menšinám?
Řekla bych, že Budějovice nemají takový problém - alespoň viditelný. Některé lokality Budějovic jsou stále problémem, je to vidět z toho, kde jsou policejné kamery, jaké jsou ceny bytů v určitých částech města. Je to spíše ten latentní český rasismus – lidé si v autobusu odsedají, hlídají si věci, bojí se, že vznikne problém. Od menšin bychom si měli brát to dobré a ne na ně koukat skrz prsty nebo si jich nevšímat a ignorovat je jako něco, co tu bohužel je, ale nám se to zas tak moc nelíbí. Je třeba ukázat, že je v nich také něco, co bychom se od nich mohli naučit. Stejně jako oni přejímají naše kulturní zvyky, my můžeme přejmout něco od nich. Lidé se nezarážejí nad tím, že si kupují milión věcí z Číny nebo z Veitnamu, ale na druhou stranu mají problém si s těmi lidmi promluvit. Všechno co je cizí, nás nezajímá, máme naší svíčkovou a tím to končí. 
Plánujete další Manifest? Jaké byly odezvy na něj? Splnily vaše očekávání?
Ano, opět na podzim. Odezvy byly - možná menší než jsme čekali, ale dělali jsme to poprvé a některé věci jsme podcenili. Otázkou je, jakým směrem jej letos povedeme. Po volbách bude určitě dost stěžejních témat. Prvotním impulsem loni bylo, že se nám nelíbilo zviditelňování se pravicových stran i s možností je volit a nárůst obliby komunistické strany. Letos opět začínají ve společnosti vylézat na povrch další věci, které se nám nelíbí. Termín Manifestu už máme, ale teď se soustředíme především na Evropský den proti rasismu.
INFO: www.budejovickymanifest.cz Lenka Veverková - napsáno pro Sem Tam

Autor: Lenka Veverková | neděle 11.4.2010 11:33 | karma článku: 12,93 | přečteno: 2651x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy