Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Egon Schiele

"Omezovat umělce je zločin. Je to jako vraždit život v zárodku." tvrdil rakouský malíř Egon Schiele, známý pro své provokativní akty.

http://vancroupe.files.wordpress.com/2009/05/398px-egon_schiele_047.jpg

PLACHÝ EGON
Egon Schiele se narodil 12. června 1890 v Tullnu (blízko Vídně) přednostovi stanice Adolfu Schielovi a Marii Schielové, rozené Soukupové, jež pocházela z Českého Krumlova. Schielovi měli celkem šest dětí, jen tři se ale dožily více než deseti let: Melanie, která později pracovala u dráhy, budoucí modelka Gertrude a Egon - plachý a uzavřený, nevyčnívající a tichý. Ve škole na sebe neupozorňoval a ani neprojevoval svůj talent, bavilo ho kreslení, ale rodinou nebyl podporován. Jeho otec totiž roku 1905 zemřel, následovaly finanční potíže a poručnictví se ujal strýc Leopold Czihaczek, který miloval hudbu, ale o výtvarné umění se nezajímal. Ztráta otce Egona natrvalo poznamenala, neboť s matkou nikdy neměl příliš vřelý vztah. Motiv smrti se pro něj stal významným námětem tvorby. Také v té době vznikla spousta autoportrétů, které - podle některých zdrojů - kreslil, aby kompenzoval chybějící obdiv otce. Roku 1906 si konečně prosadil své přání a začal studovat na vídeňské akademii u malíře historických obrazů a portrétů Christiana Griepenkerla. Každý z nich měl naprosto odlišné pohledy na umění: Griepenkerl byl konzervativní, zato Egona už v té době mnohem víc zaujal styl Gustava Klimta, mistra vídeňské secese, který byl pro něj vzorem, jehož po celý život uctíval. O tři roky později spory vyvrcholily natolik, že Schiele akademii opustil a se svými přáteli založil Skupinu nového umění (Neukunstgrupe).

OKOUZLENÍ KLIMTEM

Schiele Gustava Klimta velmi obdivoval. Jeho díla ho v mnohém inspirovala a ovlivnila, což bylo znát především v počátcích. Egon ale oproti Klimtovi zobrazuje nezávislé linie velmi expresivně. Klimt svými elegantními tahy vymezuje objekt jako celek, zato Schielova kresba se zdá být lehká, často útržkovitá a přerušovaná. Slábne a sílí v závislosti na důrazu kladeném na různé detaily. V dopise dr. Josefu Czermakovi napsal: „Do března jsem prošel Klimtem. Dnes myslím, že jsem zcela jiný.“ V roce 1910 se Schiele s Klimtem konečně setkal. Vyslovil prosbu, zda by si mohli vyměnit své práce - přesněji řečeno: několik Schielových za jednu Klimtovo. Klimt odpověděl: „Pročpak si se mnou chcete vyměnit listy? Stejně kreslíte lépe než já…“ – rád souhlasil s výměnou a navíc koupil několik dalších Egonových děl.

KRUMLOV A NEULENGBACH

V témže roce si se svými přáteli Erwinem Osenem a Antonem Peschkou pronajal ateliér v Českém Krumlově. Chtěl si odpočinout, utéct z Vídně a užít si přírodu Jižních Čech. Město se starými domy ho velmi inspirovalo – hledal nové pohledy z výšin okolních kopců nebo ze zámecké věže a zobrazoval oduševnělá a osamělá zákoutí domů. Dále se zaměřil na akty – s bývalou Klimtovou modelkou Wally Neuzilovou se zabydleli v zahradním domku, ale zanedlouho byli oba vyhnáni kvůli svému nezávaznému způsobu života a hlavně proto, že Schiele kreslil velmi mladé slečny. „Nechci myslet na Krumlov, tak rád mám to město, ale lidé tam neví, co činí,“ říká Schiele, když opouští město, do něhož se poté často vrací a vždy nakrátko pobývá v hostincích. Skici pak zpracovává ve svém vídeňském ateliéru. Egon i Wally se tedy přestěhovali na venkov do Neulengbachu nedaleko Vídně, kde se nadále věnovali aktům. Roku 1912 byl Schiele zatčen – obžalovali ho z únosu a znásilnění nezletilé dívky. Toto obvinění bylo později odvoláno, ale Schiele byl na tři dny uvězněn za šíření nemorálních kreseb. 

NEMORÁLNÍ AKTY

Později se začal zajímat o fotografie, pořizoval originální snímky a zdokonaloval se v technice leptu. Stále pokračoval v aktech a po určitou dobu mu byla jeho jedinou modelkou manželka Edith, se kterou zůstal až do smrti. Schiele si liboval ve velmi odvážných, nebo dokonce obscénních pozicích a neznal žádná tabu. Edith tedy raději přenechala tuto práci profesionálním modelkám, které v té době měly postavění podobné prostitutkám a nemohly jen tak odmítat práci. Schiele zachází s ženskými i mužskými akty stejně – zvláštní, netypické pozice, které pohoršovaly prudérní společnost svou otevřenou nahotou. Opouští běžné použití perspektivy a nalézá nové úhly pohledu, takže se postavy zdají být zkřivené a deformované. Tato nová technika vynáší Schieleho na vrchol malířského umění. 

SŇATEK A CHŘIPKA
Sňatek s Edith Harmsovou se koná čtyři dny před povoláním do vojenské služby roku 1915. Jako voják je ve službě nejprve v Praze, později v Jindřichově Hradci a nakonec ve Vídni, kde má povoleno trávit volný čas ve svém ateliérovém bytě. Když byl konečně v roce 1918 přeložen k vojenskému muzeu, mohl se opět naplno věnovat své umělecké činnosti. 6. února 1918 zemřel Gustav Klimt a Schiele, který v té době byl již velmi známý, se považoval za jeho legitimního nástupce. V rámci 49. výstavy vídeňské secese byl uznán hlavním představitelem vídeňských umělců. Převzal zodpovědnost za organizaci, navrhl plakát a zanechal vynikající dojem. Ocitl se na vrcholu a byl si vědom svého postavení. Bohužel v té době onemocněla jeho těhotná manželka Edith a po několika dnech zemřela. Přestože se Schiele snaží před španělskou chřipkou uchránit tím, že žil v izolaci, o tři dny později - 31. října epidemii podléhá. Bylo mu pouhých osmadvacet let. Schieleho dílo obsahuje 330 olejomaleb a více než 3000 prací na papíře.

EGON SCHIELE ART CENTRUM

Rok 2010 se Egon Schiele Art Centrum rozhodlo věnovat právě poctě samotného Egona u příležitosti 120. výročí jeho narození. Obrazy budou zapůjčeny jak z galerií, tak od soukromých sběratelů z celého světa. Navíc bude tato rozsáhlá expozice doplněna o díla umělců z České republiky, Německa a Rakouska, kteří mají od ledna tohoto roku v Art Centru k dispozici ateliéry, v nichž vytváří koncepce, rámují a paspartují. Osloveni byli např. Lucie Novotná, Robert Schad, Ona B. a Roman Týc, jež představí náměty Schielovy tvorby (ženy, krajinomalbu, postavy a pohyb...) a ukáží pohled na místo, které Schiele považoval za nejvíce inspirativní - Krumlov a jeho okolí. Cílem celého projektu je přiblížit široké veřejnosti tvorbu česko-rakousko-německého malíře počátku 20. století a srovnat ji s výtvory uznávaných umělců počátku století nového. Součástí bude také nově vytvořená knihovna a studovna s největší sbírkou publikací o Schielem, jeho korespondencí, prózou a básněmi - návštěvníci tak budou moci pochopit, co a proč Schiele dělal, s kým se stýkal a co prožíval. V rámci výstavy byla ředitelkou Art Centra požádána návrhářka Helena Fejková, jež představí dosud méně známou část Schielovy tvorby - vyhotoví tři až pět modelů podle vybraných návrhů oděvů. Egon se totiž díky své sestře - modelce - se zajímal o módu a navrhoval pánské i dámské oblečení.

Lenka Veverková - napsáno pro Sem Tam

 

článek byl uveřejněn v novém čase po dohodě s redakcí

Autor: Lenka Veverková | pátek 9.4.2010 18:11 | karma článku: 14,72 | přečteno: 3880x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy